Da li znate koliko je dugačak najveći nos na svetu?

Da li ste se ikada zapitali ko drži rekord za najduži nos na svetu?

Da bismo pronašli odgovor na to pitanje moramo se vratiti u 18.vek, jer je nosilac ovog rekorda Tomas Veders, čiji je nos bio dugačak čak 19 cm. Na sajtu Ginisove knjige svetskih rekorda možemo pronaći nekoliko detalja o vlasniku rekorda koji svoju poziciju drži već tri veka: “Postoje istorijske tvrdnje da je Tomas Veders, koji je živeo u Engleskoj tokom 1770ih bio član putujućeg cirkusa, zbog svog nosa dugačkog 19 cm”.

Tokom svog života, on je svoj veliki nos izlagao širom Jorkšira kao član cirkusa, ali nije mogao biti fotografisan, jer kamere tada nisu postojale – ipak, u muzeju Ripley’s Believe it or Not postoji voštana reprodukcija njegove glave, tako da otprilike znamo kako je on izgledao.

Kako Daily Star navodi u jednom od svojih članaka, Tomasov nos je opisan u The Strand Magazinu, koji je objavljen 1896.godine, gde stoji: “Stoga, ukoliko su nosevi bili uniformisano precizni u predstavljanju važnosti jedne osobe, ovaj gospodin bi prikupio svo bogatstvo u Threadneedle ulici i osvojio čitavu Evropu”. U istom članku se navodi da Tomas nije bio baš najbistrija osoba.

“Ali, ili je njegova brada bila previše slaba ili obrve previše spuštene, ili se možda priroda iscrpela dajući mu nos ovih razmera da je zaboravila da mu podari mozak. Možda je ipak nos zauzeo mesto njegovog mozga. U svakom slučaju, rečeno nam je da je ovaj Jorkširac preminuo, sa svojim nosom, sa stanjem uma koje se najbolje može opisati kao idiotluk”.

Drugi detalji Tomasovog života ostaju pod velom tajne, iako mnogi ljudi smatraju da je on preminuo u Jorkširu u svojim pedesetim.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group