Doktor otkriva iznenađujuću stvar koja se događa našem mozgu kada umremo

Navodno, to je nešto što smo verovatno čuli u filmovima i popularnoj kulturi, ali postoji mnogo nauke koja stoji iza toga...

Ako ste skeptični, ovo nije samo bilo koji lekar, već vodeći neurohirurg - pa verovatno zna ponešto o mozgu. Dr Rahul Jandial je dvostruko obučen neurohirurg i neurobiolog, koji je govorio sa svojim kolegom, dr Ranganom Čtterjejem, u njegovom podkastu pod nazivom Feel Better, Live More.

Dr Jandial je istraživao svet snova i objasnio: "Kako mozak umire je moćno i zaista me je pogodilo jer postoji merenje koje pokazuje nešto vrlo dramatično. Postoje pacijenti koji umiru... nalepnice su na srcu, imate EKG zapis - obično smo smatrali smrt kao ravnu liniju, što znači da nema električnog signala koji dolazi iz srca."

Međutim, prešao je na temu moždane aktivnosti i objasnio da zahvaljujući elektrodama na površini lobanje, ona može biti merena i praćena tokom poslednjih trenutaka pacijenta. Objasnio je da nakon što srce prestane da kuca i vidite ravnu liniju na monitoru srca, čudno, zapravo niste potpuno otišli - još uvek. Dobra vest je, prema dr Jandialu, da električna aktivnost u vašem mozgu i dalje traje prvih nekoliko minuta nakon zvanične srčane smrti.

"Električna aktivnost mozga ne samo da traje, već dolazi do masovne eksplozije aktivnosti, slične moždanim talasima tokom sanjanja, slične talasima ekspanzivne memorije. Prvih nekoliko minuta nakon što naše srce prestane da kuca, gde smo istorijski smatrali da je to trenutak smrti, mozak ima svoj poslednji trenutak, možda svoj najbolji trenutak," otkrio je.

U suštini, vaš mozak odlazi u 'eksploziji aktivnosti' zbog ogromnog oslobađanja neurotransmitera, a medicinski stručnjak kaže da nam ovo pokazuje da 'treba držati ruku voljene osobe duže nego što smo to do sada činili.'

Dr Jandial priznaje da deli ovu nauku sa svojim pacijentima kako bi im pružio dodatnu utehu, kako bi znali da srce 'jednom poslednji put stisne, a poslednje izbacivanje krvi... dolazi do mozga' kada umremo. Tako dobijamo ovaj poslednji nalet života zbog glukoze koju nosi krv, što dovoljno napaja neurone na kratko. I pod kratko, to je samo minut ili dva. "Šta mozak radi u tom trenutku? Aktivira sve što ima u svom arsenalu i daje vam vaš najveći san do sada," otkriva neurohirurg.

Uporedio je to sa iskustvima bliske smrti i pacijentima koji su se 'vratili' s ruba. Dr Jandial dodaje: "Možda ovo objašnjava zašto su rekli da su imali uspomene na ceo svoj život kao filmsku traku koja im se odvijala u umu."

Voditelj Dr Rangan Čaterje je priznao da je bio 'uzbuđen', rekavši da neke medicinske sestre odlučuju da nastave da pričaju s pacijentima nakon srčane smrti kako ne bi bili potpuno sami u toj poslednjoj fazi. Dr Čaterje se takođe prisetio trenutka kada mu je otac preminuo pre 11 godina, i pomislio da li je njegov otac možda video ceo svoj život kako prolazi pred očima.

"Samo zato što još ne možemo to objasniti, ne znači da nije moćno. Mislim da vrata koja se otvaraju prema svrsi našeg mozga, svrsi sanjanja, su zaista duboka," priznao je.

Dr Jandial je odgovorio naglašavajući da je 'genijalnost ugrađena svake noći za nas' i da nas 'mozak tokom sanjanja' održava kreativnim i otvorenim. "U vašim poslednjim trenucima, sanjarska aktivnost će biti tu da vas uteši i da proslavi život koji ste živeli," zaključio je.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group