Dubai uvodi skeniranje zenice na mala vrata

Veštačka inteligencija ne prestaje da nas fascinira, dok poslednji izveštaji navode da je na gradskom aerodromu u Dubaiju uveden potpuno nov sistem skeniranja zenice, namenjen očitavanju očiju putnika nalik pasošima...

Najprometniji aerodrom na svetu predstavlja najzauzetiju internacionalnu transportnu žilu, dok je novi program skeniranja očiju uveden sa ciljem "sprečavanja pandemije i osiguravanja socijalnog distanciranja, sa svođenjem ljudskih kontakata na minimum i olakšavanjem vazdušnog saobraćaja".

Ova beskontaktna tehnologija ponuđena je putnicima od prošlog meseca kada su po prvi put mogli da pristupe skeiniranju zenica nakon čekiranja na aerodromskim terminalima, što im je dalje obezbedilo brži prolaz i izvršavanje daleko brže pasoške kontrole u svega nekoliko sekundi. Ovakav sistem smanjuje potrebno vreme za ovakav postupak i napore koje ljudi ulažu u istraživanje papirologije.

Komentarišući na temu skeniranja očiju, general major Obaid Mehajer Bin Suror, zamenik direktora Generalnog rezidencijalnog direktorata i Inostranih poslova, izjavio je: "Budućnost je počela. Sada svi sistemi u procesu postaju pametni i za izvršavanje određenih aereodromskih funkcija potrebno je samo pet do šest sekundi." Međutim, upotreba biometrijskih tehnologija natavlja da dovodi do postavljanja različitih etičkih pitanja.

Džonatan Frenkl, student doktorskih studija u polju veštačke inteligencije pri Tehnološkom univerzitetu u Masačusetsu izjavio je: "Svaka primena tehnologija za nadzor sa punim pravom podiže crvene zastave, nevezano sa tim u kojoj se zemlji primenjuje, niti pod kojim uslovima. Sa druge strane, u demokratskim uređenjima ovakvi sistemi koriste se transparentno, tako da je ovoga puta dobro što makar imamo priliku za javnu raspravu na temu, ako ništa drugo."

N.Đ.

Izvor: Luxurylaunches

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group