Gvatemala prizemljila avion sa paketima namenjenim meksičkom kartelu

Luksuzni narkovion natovaren sa preko tonom kokaina, procenjene ulične vrednosti od 23,3 miliona dolara, prizemljen je od strane organa reda i mira u Gvatemali...

Mlaznjak koji je transportovao 1.028 kilograma koke bio je prinudno prizemljen nakon što je otkriven njegov pokušaj da odleti do jednog od najjačih narko kartela na svetu, meksičkog Kartela nove generacije, Halisko. Kombinovana operacija između kolumbijskih i američkih administracija za borbu protiv narko trafikinga, dovela je do konačne zaplene velike količine belog praha.

Fotografije koje kruže svetom predstavljaju naoružane jedinice koje vade pakovanja veličine transportnih buradi, umotana u žutu i crnu traku, tovareći ih dalje na kamione. Poređani u koloni, ovi paketi kreiraju ogromnu liniju koja se proteže duž čitavog aviona na jednoj od fotografija. Kako mediji navode, droga je uzgajana i obrađena na venecuelanskoj granici od strane kolumbijske revolucionarne Narodne Armije, takođe poznate i kao FARC.

FARC potom švercuje svoj proizvod severno u Centralnu Ameriku, gde bi ona trebalo da bude preuzeta od navodnih članova meksičkog kartela. Kokain na svom putu prolazi kroz narko trafiking kompleks u ruralnom regionu kolumbijskog pacifičkog lučnog grada Tumaso.

Upravo je ova ruta otkrivena prošle godine u junu mesecu od strane agencija CAGO i DEA, koje su automatski pokrenule zajedničku istragu. Na jednoj slici moguće je videti naoružane snage kako prosipaju sadržaj male posudu na ravnu površinu kako bi predstavili opojnu supstancu objektivima kamera. Gulfstream III poslovni mlaznjak koji je nosio ovu ilegalnu pošiljku sklonjen je sa tajne piste u Venecueli kada su ga vlasti detektovale.

Pilot mlaznog aviona bio je prinuđen da sleti na pisti u regionu Peten u Gvatemali, a kako prenose lokalni izvori, meksički Kartel nove generacije Halisko navodno vodi pedesetpetogodišnji muškarac Nemesio Oseguera Servantes, poznat kao „El Mencho“ ili Mozak. Kako se dalje ističe, El Mencho je pojačao prisustvo svog kartela u Centralnoj i Južnoj Americi, sa utvrđivanjem švercerskih ruta, ojačavanjem veza sa drugim kriminalnim grupama i upošljavanjem specijalizovane kriminalne inteligencije.

Njegova banda poznata je po tome što poseduje jak uticaj na kupovinu i prodaju kokaina u ostalim zemljama, takođe. Hapšenje vođe ovog kartela vredno je 10 miliona dolara, sudeći prema sajtu DEA, mada ova agencija takođe navodi da pokušaje njegovog privođenja toplo ne preporučuju.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group