Koja borilačka veština vam pruža najveću zaštitu na ulici?

Većina ljudi trenira borilačke veštine zbog samoodbrane...

Kao što i sami znate, postoji ogroman broj različitih borilačkih veština, ali postavlja se pitanje, da li su sve borilačke veštine efektivne i da li vam one zaista mogu pomoći da se odbranite u uličnoj tuči ili kada vas neko iznenadno napadne?

Odgovor je NE!

Postoje veštine koje jednostavno ne mogu da vas pripreme na realne situacije koje se dešavaju na ulici i zbog kojih ćete verovatno biti povređeni. Primer za to su vam istočnjačke veštine poput ajkida, kung fua i sličnih veština.

Problem sa ovim veštima je taj što su ostale izvorno  iste od vremena kada su nastale. Takođe, ove veštine od vas zahtevaju da učite pokrete i procedure koje zahtevaju da vaš protivnik stoji na određenom položaju i da vas napadne na određeni način kako biste se odbranili. Neke veštine zahtevaju da odradite nekoliko pokreta, da biste zadali jednostavan napad, što je vrlo komplikovano i što se teško može primeniti u realnosti.

Najveći borci i borilački stručnjaci kažu da su najbolje i najrealnije veštine one koje se pokazuju korisnim u borilačkom ringu i oktagonu. Dakle, ako gledate MMA, i UFC borbe, sve tehnike koje se tu primenjuju su korisne i mogu vam pomoći da se odbranite, jer se one pokazuju najboljim u situacijama najrealnijim uličnoj tuči.

Dakle, boks, džiju džicu, rvanje, kikboks, određeni udarci iz karatea, džudo, krav maga, određeni udarci iz tekvonda i naravno mešovite borilačke veštine su one koje vam mogu omogućiti da se odbranite od napadača.

Brus Li, jedan od najvećih legendi modernog doba, godinama je trenirao kung fu i sam je pričao da se takva veština ne može realno koristiti u pravim uličnim borbama, pa je sam kreirao veštinu koja se zvala džit kun do, koja je bila preteča modernog MMA stila.

U video klipu ispod, pogledajte kako se snalazi majstor ajkido tehnike protiv profesionalnog MMA borca. I sami ćete videti da njegove tehnike uvrtanja zgloba i bacanja teško mogu da posluže kada vas protivnik šutira i udara u glavu i telo.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group