Misteriozni virus "Alaskapox" odneo prvi život

U tišini ledenih predela Aljaske, nedavno otkriveni virus "Alaskapox" je uzeo svoj prvi žrtvu, dodajući novu dimenziju misteriji koja okružuje ove udaljene predele...

Virus, za koji se veruje da se prenosi sisarima, privukao je pažnju javnosti nakon što je stariji muškarac sa Kenai poluostrva preminuo u januaru. Iako je bio samo jedan od sedam poznatih slučajeva, njegova smrt baca svetlo na potencijalnu opasnost koju ovaj virus predstavlja i značaj upoznavanja sa simptomima za ranu dijagnozu i lečenje.

Muškarac koji je nažalost preminuo bio je na lečenju u bolnici, kako su izvestili zvaničnici. Bio je jedan od samo sedam prijavljenih slučajeva infekcije Alaskapoxom, za koju je poznato da je virusna bolest koja je prvi put identifikovana 2015. godine. Iako zvaničnici kažu da se trenutno uglavnom širi među sisarima na Aljasci, vredi biti upoznat sa simptomima - za svaki slučaj.

Kako se Alaskapox širi?

Nije sasvim jasno kako je žrtva bila izložena Alaskapoxu, ali izgleda da je brinuo o lutalici koja ga je ogrebala, što je možda uzrokovalo prenos, prema izveštaju slučaja. Odsek za zdravstvo Aljaske upozorio je da domaći ljubimci, poput mačaka i pasa, takođe mogu igrati ulogu u širenju bolesti, pored malih sisara. Alaskapox pripada porodici virusa orthopoxvirus, koja uključuje poznatije viruse kao što su majmunske boginje i velike boginje (iako oni koji su pažljivo slušali na časovima istorije znaju da su velike boginje iskorenjene). Još uvek nije zabeležen prenos Alaskapoxa s čoveka na čoveka, ali je za druge orthopoviruse, kao što su majmunske boginje, pokazano da se direktno prenose kontaktom sa zaraženim osobama.

Koji su simptomi Alaskapoxa?

Prema Sky News, čovek je u septembru primetio crveni čvor u pazušnoj jami, a njegovi simptomi su se pogoršavali uprkos uzimanju antibiotika. Područje i njegovo rame su počeli da ga sve više bole, a pokretljivost ruke mu je bila ograničena. Ključni simptom Alaskapoxa je "jedna ili više kožnih lezija" poput čvorova ili izbočenih mrlja. Drugi simptomi takođe uključuju uvećane limfne čvorove i bolove u zglobovima i/ili mišićima. Takođe je navedeno da je žrtva postajala sve umornija kako su se simptomi razvijali. Odsek za zdravstvo Aljaske preporučuje svima sa ovim lezijama potencijalno uzrokovanim Alaskapoxom da drže područje suvim i pokrivenim zavojem.

Koliko je smrtonosan Alaskapox?

Lekari su takođe primetili da je čovek koji je preminuo imao nekoliko "boginjastih lezija". Uprkos nekom poboljšanju nakon jedne nedelje terapije doživeo je dalje komplikacije koje su rezultirale otkazivanjem bubrega i njegovom smrću ove godine. Prema izveštaju slučaja, čoveku je urađena biopsija - pri čemu je područje teško zaceljivalo i "lučilo obilnu seroznu tečnost sa okolnim sivim koalescentnim plakom". Sa samo šest drugih poznatih pacijenata koji su imali Alaskapox, ovaj čovek je prvi koji je preminuo jer su ostali imali blagu bolest koja se rešila sama od sebe nakon nekoliko nedelja. Odsek za zdravstvo Aljaske takođe je izvestio da je čovek imao istoriju oslabljenog imunološkog sistema izazvanog lekovima zbog lečenja raka, za šta veruju da je verovatno doprinelo ozbiljnosti njegovog oboljenja.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group