Mutirano pleme može zaroniti na dno okeana zahvaljujući 'genu morskih nomada'

Pleme Bajau iz Indonezije postalo je prvo poznato ljudsko pleme koje se genetski prilagodilo ronjenju…

Ovi ljudi vode izrazito amfibijski način života i sada je dokazano da poseduju genetski sastav koji im to omogućava. Živeći uz obale Indonezije više od 1,000 godina, narod Bajau živi u kućama na čamcima, provodeći veliki deo svog života u moru. Očekivano, veoma su vešti u slobodnom ronjenju i ribolovu kopljima, kao i u posedovanju izuzetnog kapaciteta pluća i snažnih plivačkih sposobnosti.

Članovi plemena mogu zaroniti do 70 metara koristeći samo tegove i par drvenih naočara. Govoreći za BBC, Melisa Ilardo sa Univerziteta u Kembridžu, rekla je: "Oni rone neprekidno osam sati dnevno, provodeći oko 60 procenata svog vremena pod vodom."

Međutim, nije samo njihova veština ta koja im pomaže da postignu ovo, već i jedinstvena genetska mutacija - poznata kao 'gen morskih nomada' - koja im pomaže u ronjenju. Oni imaju izrazito velike slezine.

Slezina se aktivira kada je telo potopljeno u vodu, ističući njenu ključnu ulogu u ljudskom odgovoru na ronjenje. Slezina se kontrahuje kako bi ubrizgala oksigenirane crvene krvne ćelije u cirkulaciju - što može povećati nivo kiseonika u ljudskoj krvi za devet procenata. Zato je logično da, sa većom slezinom, narod Bajau ima genetsku prednost kada je u pitanju ronjenje.

Dr Ilardo je rekla: "Nema mnogo informacija o ljudskim slezinama u smislu fiziologije i genetike, ali znamo da dubokoronjene foke, poput foka Weddell, imaju nesrazmerno velike slezine. Verujemo da kod Bajaua postoji adaptacija koja povećava nivoe hormona štitne žlezde i time povećava veličinu slezine."

Pokazano je na miševima da su hormoni štitne žlezde i veličina slezine povezani. Ako genetski modifikujete miševe da nemaju hormon štitne žlezde T4, njihova veličina slezine se drastično smanjuje, ali se ovaj efekat zapravo može preokrenuti injekcijom T4.

Teško je tačno znati koliko dugo narod Bajau može ostati pod vodom, ali neki tvrde da su bili pod morem čak 13 minuta.

Nažalost, njihov način života je trenutno ugrožen. Njihov nomadski način života znači da se mogu suočiti sa problemima u sticanju državljanstva, a komercijalni ribolov je devastirao njihove izvore hrane.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group