Naši kreveti sadrže više mikroba nego naše toaletne daske

Kako se bliži sezona prolećnog čišćenja, možda bi bilo vredno posvetiti dodatnu pažnju našim krevetima, budući da su stručnjaci otkrili da su oni zapravo prava legla bakterija…

Mikrobiolog Džejson Tetro, ​​popularno poznat kao „Germ Guy“ na mreži, otkrio je da milioni klica rastu na našim posteljinama. U eksperimentu, ljudi su zamoljeni da koriste posteljinu četiri nedelje. Krajnji rezultat je zatim pažljivo ispitan i utvrđeno je da čaršav korišćen mesec dana sadrži 10 miliona bakterija.

Ovo nije samo šest puta više od broja koji vreba na postolju četkice za zube – zapravo, ono što još više zaprepašćuje u čitavoj priči je činjenica da su naučnici u našoj posteljini otkrili bakterije koje ne postoje ni u našim kupatilima. Naši jastuci su još prljaviji sa 12 miliona bakterija zbog nakupljanja mrtvih ćelija kože i znoja.

Prema navodima, jedan čovek na svom krevetu u proseku provede oko 2.920 sati godišnje, ali je to ujedno i prostor koji se najređe čisti. „Trebalo bi da perete ili čistite parom svoj dušek najmanje svakih 6 meseci“, preporučuju stručnjaci za čišćenje brenda Karcher. „Dubinskim čišćenjem dušeka s vremena na vreme, pena dušeka će se prozračiti i tako omogućiti svim česticama materijala da ‘dišu’. Na ovaj način takođe možete produžiti životni vek vašeg dušeka."

"Mnogi od nas ulažu velike sume novca u dušek koji garantuje dobar san, što znači da to nije stavka u domaćinstvu koju tek tako kupujemo. Da ne bismo morali da ga menjamo previše često ili da spavamo na nečemu što definitivno nije dobro za nas, jednostavno morate znati kako da čistite dušek na pravi način i pravim alatom”, navode stručnjaci.

Kako oni kažu, uklanjanje grinja je lako - jednostavno koristite manji usisivač da biste ušli na sva teško dostupna mesta. Ako želite da idete korak dalje, uvek možete da očistite dušek pomoću paročistača. Visoka temperatura odmah ubija grinje i njihova jaja bez potrebe za hemikalijama.

Međutim, paročistači se ne preporučuju za proteinske fleke kao što su krv ili povraćanje jer mogu naterati mrlju da se slegne i dodatno “učvrsti” svoje mesto. Umesto toga, jednostavno pomešajte deterdžent za veš sa vodom i obrišite ga suvom, čistom krpom.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group