Naučnici uspeli da proizvedu kokain u listu biljke duvana

Više slika

Više slika

Nova genetski modifikovana biljka duvana u mogućnosti je da proizvede kokain unutar svojih listova u čudnom novom otkriću naučnika...

Novo istraživanje otkriva na koji su način genetičari uspeli da podstaknu biohemijsku proizvodnju kokaina za koju je zadužena biljka koke unutar lišća stabljike duvana koja predstavlja njenog rođaka. Kokain u prirodi nastaje unutar lišća koke (Erythroxylum), ali je tim istraživača sa Kunming instituta u Kini odlučio da ovaj proces želi da kreira lično, sa konačnim rezultatom koji je uzburkao javnost.

Šeng Huang i njegove kolege uspele su da ponove uinikatni biohemijski proces koji se odvija u biljci koke unutar njenog duvanskog rođaka koji se zove Nicotiana benthamiana. Upotrebom genetskih modifikacija, oni su proizveli dva enzima, poznatih kao EnMT4 and EnCYP81AN15, koji generišu kokain tokom sušenja lišća. Ovo znači da biljka duvana može proizvesti metilkgonon reduktazu - tropanski alkaloid koji se može naći u listu koke - u svom lišću.

U ovoj studiji, koja je objavljena u Žurnalu američkog hemijskog udruženja, nazvanoj ’Otkriće i inžinjering kokainskog biosintetičkog puta’, autori su napisali: „Kokaon, arhetipski tropan alkaloid iz biljke Erythroxylum, odnedavno se koristi kao površinski anestetik sluznica. Uprkos tome, ključni biosintetički korak ka stvaranju neophodnog tropanskog skeleta (metilkgonon reduktaza) iz identifikovane mešavine oksobutanske kiseline (MPOA), ostao je do sada nepoznat."

Oni su dodali da njihov rad predstavlja gotovo kompletirani biosintetički put kokaina, istovremeno pružajući novi uvid u metaboličke mreže tropan alkaloida (kokaina i hiociamina) u biljkama. Tim naučnika takođe tvrdi da njihova studija nudi značajne mogućnosti kada je u pitanju stvaranje farmaceutskih proizvoda, dok pojedine medicinske publikacije navode na koji način reprodukcija čitavog biohemijskog puta u drugoj biljci može pomoći ljudima da uzgajaju ovaj narkotik za naučne studije.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group