Nezaposleni čovek iskoristio veštačku inteligenciju za prijavu na 1.500 oglasa

Prijavljivanje za posao uvek predstavlja frustrirajući zadatak, sa poslodavcima zatrpanim ogromnim brojem onlajn prijava i beskrajnim, dosadnim razgovorima koji zajedno čine čitav proces jednim od najgorih iskustava u životu...

Kako bi zaobišao makar jedan deo ovog problema, softver inžinjer Džulijan Džozef, iskoristio je čistu silu kako bi se probio na tržištu rada i pokušao da se nametne što većem broju kompanija iskoristivši veštačku inteligenciju na veoma neobičan način.

Zapravo, ovaj čovek je iskoristio alat imena LazyApply da bi se prijavio na pet hiljada radnih mesta uz pomoć jednog klika, uspevajući da izvuče samo dvadeset razgovora iz svega. Ovo nikako ne zvuči previše dobro, posebno što se stopa uspeha u poređenju sa prijavama svodi na svega pola procenta. Sa druge strane, on je bio pozvan na oko dvadesetak razgovora nakon što se prijavio na nekoliko stotina radnih mesta na stari i proveren način.

„Činjenica da ovakav alat postoji sugeriše da je nešto u čitavom procesu pokvareno“, izjavio je inžinjer, misleći na LazyApply. „Ja ovaj sistem vidim kao nešto što može vratiti delić moći koja je godinama ustupljena kompanijama.“

Naravno, neko može videti LazyApply kao zloslutnu naznaku svega što nas čeka u budućnosti, odnosno alata pokretanih veštačkom inteligencijom koji će potencijalno preplavljivati poslodavce sa ogromnim količinama radnih biografija niskog kvaliteta, izluđujući ljude iz kadrovske koji ih češljaju pešice jedan po jedan.

Istovremeno, ovaj alat ističe koliko je proces prijavljivanja za posao postao dosadan, često zahtevajući od ljudi nestandardizovane formate koji prisiljavaju popunjavanje prijave istim informacijama iznova. Da stvar bude gora, poslodavci se i sami sve više oslanjaju na automatizovane alate kako bi pregledali ogromne brojeve radnih biografija, čineći proces daleko manje transparentnim.

Drugim rečima, poslodavci koriste alate veštačke inteligencije radi skeiranja prijava koje su podnete od strane aplikanata koji su koristili druge alate veštačke inteligencije. Na kraju dana, svi se poslodavci slažu da je asistencija veštačke inteligencije daleko od idealnog pristupa, posebno u poređenju sa prvim i najboljim načinom za pronalaženje posla – putem preporuka.

Što se tiče Džozefa, on je na kraju dobio ugovor uz pomoć LazyApply, ali je ipak dobio daleko bolje opcije u jednoj velikoj tehnološkoj kompaniji i državnoj ustanovi putem postojećih veza, ne putem upotrebe veštačke inteligencije.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group