Novi satelit lansiran u svemir

Evropski CHEOPS satelit juče je uspešno poslat u svemir kako bi bolje proučavao daleke egzo-planete...

Zadatak ovog naprednog i moćnog satelita biće da proučava deleke solarne sisteme u koiima je potvrđeno postajanje planeta koje su slične zemlji. Ovaj satelit uspeće da odredi sastav, tip atmosfere, pa čak i verovatnoću postojanja života na ovim planetama i uspeće da nam približći shvatanje udaljenih svetova, kao i da nam olakša da bolje shvatimo postojanje naše sopstvene plave planete.

Satelit će orbitirati oko Zemlje prilično blizu, na nekih7 00 kilometara, što znači da će biti vidljiv sa zemlje u vidu blještavog svetla na nebu. CHEOPS će posmatrati oko 4000 različitih egzo planeta i svakodnevno će izveštavati i donositi nove informacije.

Mnogi se nadaju da ćemo pomoću ovog satelita dobiti i bliži uvid o vanzemaljskom životu ili potencijalnim uslovima za život koji se mogu kriti na nekim od udaljenih planeta. CHEOPS će uspeti da nam kaže i da li određene planete poseduju vazduh, da li imaju vodu, da li poseduju otrovne gasove i takođe će ih upoređivati sa Zemljom, što će nam reći da li smo unikatni i jedinstveni ili jednsotavno jako česta pojava u gotvo beskrajnom svemiru.

V.P.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group