Novo istraživanje naučnika: Covid može ostariti ljudski mozak za 20 godina

Dugotrajni Covid može izazvati ozbiljne promene u mozgu osobe, i učiniti da starijim za nekoliko decenija.

Prema rezultatima studije objavljene na medicinskom portalu Medscape, „magla u mozgu“, na koju se žale mnogi ljudi koji su bolovali od Covida, posledica je ozbiljnih promena u mozgu, a najgore je što se prethodni nivo kognitivnih sposobnosti ne vraća ni posle godinu dana.

U dugoročnim testovima, naučnici su otkrili da je 351 pacijent hospitalizovan sa teškim COVID-19 pokazao znake dugotrajne traumatske povrede mozga čak i godinu dana nakon zaraze virusom SARS-CoV-2.

Oštećenje je otkriveno analizom krvi na posebne biomarkere koji ukazuju na oštećenje mozga. Kada bi se posledice potpuno otklonile u roku od godinu dana, testovi ne bi pokazali ništa. Međutim, naučnici su primetili suprotnu situaciju, što znači da su dugoročne posledice Covida mnogo opasnije nego što mislimo.

Naučnici su takođe radili skeniranje mozga dobrovoljcima. Rezultati su takođe bili razočaravajući: određena područja mozga povezana sa pažnjom su smanjena u zapremini kod ovih pacijenata.

Kognitivni testovi su potvrdili rezultate testa. Volonteri koji su oboleli od teškog oblika Covida rešavali su ih u proseku sporije. Bilo im je teže da se koncentrišu, a istraživači su primetili da su volonteri bili manje precizni u svojim odgovorima. Pored toga, ispitanici su patili od najmanje jednog mentalnog poremećaja. Na primer, depresija, anksioznost ili posttraumatski stresni poremećaj.

Moždana aktivnost ispitanika takođe je izazvala pitanja među stručnjacima. Nije odgovarala njihovim godinama i čini se kao da je Covid bukvalno ostario ljudski mozak za 20 godina.

Ovo je veoma alarmantna vest jer jasno pokazuje ne samo pad kognitivnih sposobnosti kod osobe koja je bolovala od Covida, već ga čini podložnijom mentalnim bolestima, a najgore je što se ovim problemima još niko ne bavi i mnogi lekari jednostavno ignorišu žalbe ljudi.

Na sreću, takve promene se primećuju samo kod onih koji su pretrpeli tešku bolest. Pored toga, sami možete osetiti simptome. Ako doživljavate konfuziju, anksioznost i promene u funkciji mozga nakon Covida, ovo je razlog da potražite pomoć.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group