Otkriveno novo najveće nalazište litijuma na svetu

Naučnici su otkrili 'belo zlato' vredno 540 milijardi dolara na dnu ogromnog jezera u južnoj Kaliforniji...

Salton Sea, najveće jezero u toj američkoj državi, bilo je predmet istraživanja finansiranog od strane Ministarstva energetike. Studija je imala za cilj da utvrdi koliko litijuma, poznatog i kao 'belo zlato' zbog svog belog, peskovitog izgleda, ima na dnu ovog ogromnog vodenog tela - veruje se da se na dnu jezera nalazi neverovatnih 18 miliona tona litijuma. Ovo je otkriveno nakon što su naučnici već potvrdili da u jezeru ima četiri miliona tona litijuma, što je otkriveno procesom bušenja.

Ovakva količina litijuma omogućila bi proizvodnju baterija za neverovatnih 382 miliona električnih vozila i učinila bi Sjedinjene Američke Države vodećom nacijom u hemijskoj industriji, prestižući Kinu.

Majkl Mekiben, profesor geohemije na Univerzitetu Kalifornija i jedan od 22 autora studije, rekao je: "Ovo je jedno od najvećih nalazišta litijumskih rastvora na svetu. Ovo bi moglo učiniti Sjedinjene Države potpuno samodovoljnim u litijumu i zaustaviti uvoz iz Kine."

Guverner Kalifornije, Gevin Njusom, ranije je nazivao Salton Lake 'Saudijskom Arabijom litijuma'. Sada ovo novo otkriće znači da je jezero najveći izvor litijuma na svetu.

Semi Rot, klimatski novinar LA Times, rekao je za radio KJZZ: "Otkrili su da dole potencijalno ima dovoljno litijuma da se naprave baterije za 382 miliona električnih vozila, što je više vozila nego što ih trenutno ima na putevima u Sjedinjenim Državama. Dakle, ako bismo mogli da dobijemo sav taj litijum, to bi bilo ogromno."

Međutim, vađenje litijuma iz jezera neće biti bez svojih opasnosti. Prema SFGATE, dolazak do litijuma neće biti lak i zahtevaće "geotermalne proizvodne bušotine kako bi se izvukao rastvor bogat litijumom sa hiljada metara ispod površine zemlje, a kada se litijum izvadi iz rastvora, tečnost se ponovo pumpa nazad pod zemlju."

Osim 180,000 stanovnika koji žive u blizini i koji bi mogli biti pogođeni bušenjem, vodosnabdevanje, koje dolazi iz reke Kolorado, takođe bi moglo biti ugroženo, jer će biti potrebna ogromna količina vode za završetak procesa.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group