Smoreni čuvar nacrtao oči bezličnim figurama skupocenog umetničkog dela

Više slika

Više slika

Svog prvog radnog dana, radnik obezbeđenja kome je postalo jako dosadno, docrtao je oči na cenjenom komadu moderne umetnosti, odnosno slici koja ugrubo vredi zastrašujućih milion dolara...

Slika Tri figure, naslikana od strane Ane Leporskaje, upropašćena je u Jeljcin Centru, smeštenom u Jekatarinburgu. Šezdesetogodišnji zaštitar kome je bilo dosadno do bola, navodno je docrtao oči na licima hemijskom olovkom dvema, od tri bezlične figure na slici, postavljenoj tokom izložbe nazvane „Svet kao neobjektivnost. Rođenje nove umetnosti“.

Neimenovani čuvar, prema navodima, bio je zaposlen u okviru jedne privatne kompanije i od tog dana se više ne nalazi na njenom platnom spisku. Leporskaja, koja je bila student ruskog avangardnog umetnika Kazimira Maleviča, ovu sliku kreirala je zajedno sa njim između 1932. i 1934. godine, dok su stručnjaci pre izlaganja radili na njenoj restauraciji kako bi joj vratili staru slavu.

Leporskaja, koja je preminula 1982. godine, bila je pre svega poznata kao majstor umetničkog porcelana, a kao dodatak Tretjakov Galerije, njeni radovi su široko zastupljeni u kolekcijama Ruskog Muzeja. Nakon incidenta, policija je otvorila istragu po osnovu vandalizma, koja u Rusiji dolazi sa kaznom od 40.000 rublji i jednom godinom prinudnog rada.

Šteta na slici procenjena je na oko 250.000 rublji, odnosno 2.990 evra. Međutim, potpuno je nejasno koliko ova slika vredi, iako je osigurana od strane ruskog osiguravajućeg društva Alfa na 74,9 miliona rublji, što je 875.149,98 evra po današnjem kursu. Kako izvori bliski temi navode, ova kompanija plaća za ponovnu restauraciju slike.

Zvaničnici Jeljcin Centra izneli su zvaničnu izjavu u kojoj stoji: „Moramo vas informisati da je u toku istrage identifikovana osoba koja je nacrtala oči na figurama sa slike Ane Leporskajeve, a to je radnik privatne agencije za obezbeđenje, koji je izvršavao svoje zaštitarske aktivnosti u našem Jeljcin Centru“.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group