Stiven Hoking imao je jednostavan odgovor kada su ga pitali da li veruje u Boga

Stiven Hoking je u svojoj poslednjoj knjizi podelio svoje stavove o Bogu i zagrobnom životu, a njegov odgovor je bio jednostavan...

Uobičajeno je verovanje da religija i nauka ne mogu ići ruku pod ruku. Imajući to na umu, ne bi bilo teško pretpostaviti stav Stivena Hokinga o religiji, kao jednog od najvećih naučnika našeg vremena.

Preminuo je u 76. godini 2018. godine, a najpoznatiji je po knjizi koju je izdao 2002. godine pod naslovom "Teorija svega: Poreklo i sudbina univerzuma". Hokingu je dijagnostifikovana Amiotrofična lateralna skleroza (ALS) - bolest motornog neurona - 1963. godine, kada je imao samo 21 godinu. Nakon što su mu rekli da ima još samo dve godine života, postao je najdugovečniji preživeli sa ALS-om.

Koristeći napredni kompjuterski sistem, mogao je da komunicira sa ljudima uz upotrebu tastature na ekranu koju je kontrolisao detekcijom pokreta obraza. Pozivajući se na svoj invaliditet u svojoj poslednjoj knjizi "Kratki odgovori na velika pitanja", napisao je: "Vekovima se verovalo da ljudi sa invaliditetom poput mene žive pod prokletstvom koje im je nametnuo Bog. Pa, pretpostavljam da je moguće da sam nekoga gore naljutio, ali više volim da mislim da se sve može objasniti na drugi način, zakonima prirode. Ako verujete u nauku, kao ja, verujete da postoje određeni zakoni koji se uvek poštuju. Ako želite, možete reći da su zakoni delo Boga, ali to je više definicija Boga nego dokaz njegovog postojanja."

Nastavio je da piše o svojim mišljenjima u vezi sa zagrobnim životom, dodajući: "Svako od nas je slobodan da veruje u ono što želi i moje mišljenje je da je najjednostavnije objašnjenje da Boga nema. Niko nije stvorio univerzum i niko ne upravlja našom sudbinom. Ovo me dovodi do dubokog zaključka, verovatno nema ni raja ni zagrobnog života. Imamo ovaj jedan život da bismo cenili veličanstven dizajn univerzuma i zbog toga sam izuzetno zahvalan."

Govoreći za BBC o budućnosti univerzuma, napomenuo je kako veštačka inteligencija može biti poslednja kap za čovečanstvo: "Razvoj pune veštačke inteligencije mogao bi označiti kraj ljudske rase. Ona bi se razvijala sama od sebe i redizajnirala se sve većom brzinom."

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group