Stručnjaci otkrivaju jasan znak da je žena psihopata

Ako ste se ikada pitali kako razlikovati ženu sa snažnom ličnošću od one koja je opasna, nastavite da čitate...

Autori studije sa Odeljenja za psihologiju Univerziteta u Novom Meksiku u Albukerkiju sproveli su revolucionarno istraživanje koje otkriva psihopatske osobine kod žena. Nova studija - koja tvrdi da je prva koja povezuje žene psihopate i neverbalnu komunikaciju - otkriva da žene psihopate imaju jedan prepoznatljiv znak.

Za potrebe istraživačkog rada, stručnjaci su koristili algoritme za praćenje pokreta glave kako bi ispitali neverbalne tendencije 213 ženskih zatvorenica. Učesnice su bile starosti od 21 do 57 godina i služile su kaznu u ustanovama srednje i visoke bezbednosti u Sjedinjenim Državama.

"Neverbalna ponašanja (npr. dinamika pokreta glave) predstavljaju važan, ali nedovoljno proučen oblik komunikacije koji može poboljšati našu sposobnost da otkrijemo određene oblike psihopatologije, uključujući psihopatiju," napisali su autori studije, prema Njujork Postu.

Koristeći automatizovani algoritam za detekciju, tim je otkrio da žene koje pokazuju vrlo malo ili nimalo pokreta glave tokom razgovora poseduju visoke nivoe psihopatskih sklonosti. "Ovde smo koristili automatizovanu tehniku za otkrivanje, ekstrakciju i analizu položaja i dinamike glave u vezi sa psihopatskim osobinama u uzorku zatvorenih žena," rekli su naučnici.

U ovom kontekstu, istraživači su definisali "psihopatske osobine" kao niz interpersonalnih problema, uključujući nedostatak krivice, impulsivnost, manipulaciju, patološko laganje, bezosećajnost, neodgovornost i širok spektar kriminalnih ponašanja.

Pored toga, istraživački tim je analizirao video intervjue svake zatvorenice za potrebe studije. "Položaj glave je ekstraktovan frejm-po-frejm iz [intervjua]," napisali su. "Prosečan položaj glave (AHP) je izračunat koristeći prostorne informacije iz svih ekstraktovanih frejmova."

Zatim su rangirali pokrete glave u jednu od tri kategorije: minimalni, umereni ili ekstremni pokreti. Zaključili su da što osoba manje pomera glavu, to je verovatnije da je psihopata.

Da bi odredili nivoe psihopatije, naučnici su koristili uobičajenu procenu nazvanu ‘Herova lista psihopatije - revidirana' (PCL-R), koju je prvobitno razvio kanadski psiholog Robert D. Her 1970-ih.

Lista sa 20 tačaka procenjuje antisocijalna ponašanja na skali od jedan do 40, pri čemu niže ocene pokazuju manje psihopatskih atributa. Svako ko postigne 30 ili više poena obično se smatra psihopatom.

PCL-R je "validiran za upotrebu među zatvorenim ženama" kao i zatvorenim muškarcima, rekao je tim, prema Daily Mail publikaciji. Ovo zloslutno sugeriše da muškarci sa manje pokreta glave takođe mogu imati psihopatske osobine.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group