Zašto nam lice ujutru izgleda izgužvano i kao tuđe?

Svima nam je dobro poznat osećaj kada se probudimo i krećemo sa pripremama za dan sa licem u odrazu ogledala koje izgleda zastrašujuće drugačije od onoga sa kojim smo otišli na spavanje...

Naša lica izgledaju otečeno, naša koža je ispunjena naborima i uprkos našem odmoru, izgledamo umorno na potpuno neverovatan način.

Međutim, zašto se ovo događa i zbog čega je to toliko učestala pojava? Pre svega, na ovu pojavu utiče nekoliko različitih faktora, a neki od najvećih su dehidracija i loše navike u ishrani. Stoga, čak i spavaća pozicija može uticati na naš izgled kada se probudimo.

Sudeći prema Medical News Today publikaciji, kada ležemo da spavamo tokom noći, brojne tečnosti se skupljaju oko naše glave i to u daleko većim količinama nego tokom dana. Ovo može biti pogoršano zbog premalo ili previše sati spavanja.

Na svu sreću, kada ustanemo i provedemo neko vreme u uspravnom položaju, ovaj višak tečnosti iz našeg lica vraća se u normalu. Sudeći prema ekspertima, naša poza tokom spavanja uglavnom predstavlja jedan od najčešćih razloga zbog kojih se možemo probuditi sa naduvenim licem, takođe.

Dermatolog i osnivač Visha Skincare klinije, dr Purviša Patel, izjavila je za Bustle da uspavano lice može posedovati dermatološki uticaj na način na koji naša koža izgleda kada se probudimo. Kako je Patelova izjavila: „Gravitacija uvek pobeđuje kada spavamo na našem licu“.

Objašnjavajući dalje, doktor naglašava da se limfne tečnosti u našem telu kreću ka dole tokom spavanja, što dovodi do naduvavanja naših kapaka i sveopšte naduvenog izgleda. Kako bismo ispravili ovo, Patelova predlaže spavanje na leđima ili pokušaj da se lice drži nešto višim od tela od tela uz pomoć jastuka.

Postoje brojni načini života i ishrane koji mogu negativno uticati na izgled naše kože, kao što su povišena konzumacija alkohola, pušenje cigareta, neregularni obrasci spavanja, preterano izlaganje suncu i niski nivoi aktivnosti.

Drugi mogući razlozi za naduveni lik predstavljaju alergije, plakanje i nedovoljne količine sna. Sve od navedenog može otežati vašem telu da se odmori i pravilno regeneriše tokom noći, dehidrirajući organizham, redujućuju cirkulaciju i izazvati ćelijska oštećenja kože.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group