Da li pečenje u rerni može popraviti grafičku kartu?

Mnogi su ovo radili, ali da li je ova metoda zaista toliko dobra?

Mnogi gejmeri i ljubitelji računara znaju da je grafička karta veoma bitna komponenta, pogotovo ako ste neko ko je gejmer ili ko se bavi obradom video klipova islika. Grafička karta je zadužena za ono što vidite na monitoru i bez ove komponente vaš računar ne bi mogao da radi. Kada je pod naporom, krafička karta može da bude veoma vruća i dostiže prilično visoke temeprature. Radna temperatura modernih grafičkih karti je od 40-60 stepeni, a one mogu da izrže i mnogo veće temperature. Međutim, često se dešava da vlasnici zapuste svoje računare i da ne proveravaju hlađenje svojih komponenti, a onda dolazi do pregrevanja komponenti i njihovog kvara.

Na internetu postoji ogorman broj klipova na kojima ljudi stavljaju grafičke karte u rerne i na taj način ih popravljaju. Pitanje koje mnogi postavlju jeste – da li to zaista popravlja grafiku svaki put?

Odgovor je NE.

Pečenje grafičke karte rešava problem samo kada su lemovi na kontaktima štampane ploče oslabili. Zbog visokih temperatura, lemovi na štampanoj ploči grafike mogu da se oštete, pa tako kontakt na njoj može da se pokvari. Stavljanje u rernu omogućava da se svi ti lemovi razleme i ponovo zaleme što stvara mnogo bolji kontakt i može vašu grafičku kartu vratiti iz mrtvih.

Međutim, ako su same komponente na grafičkoj karti pokvarene, kao što su procesor ili kuleri, onda nažalost, toj kartici nema spasa i moraćete da je zamenite novom.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group