Japanci kreirali ogromnog robota za održavanje visokonaponskih pružnih vodova

Japanska kompanija potpuno je revolucionalizovala funkcionalnost u sferi servisne robotike predstavljajući masivnog, humanoidnog robota za održavanje...

West Japan Rail Company, brend takođe poznat kao JR West, koristi ogromnog robota u Gundam stilu kako bi popravljao udaljene električne vodove na svojim prugama. Međutim, to nije sve, jer ovim robotom upravlja ljudsko biće koje poseduje posebnu VR opremu.

Ovde se radi o ogromnom šupljem torzo egzoskeletu montiranom na hidrauličnu ruku rama. Ova moćna ruka može biti podignuta do deset metara uvis, tako da ovaj robot za održavanje pomalo deluje kao WALL-E karakter studija Pixar i kreće se uporedo sa pokretima čoveka koji mu govori gde da gleda i šta da radi.

Ovaj potpuno funkcionalni robot, aktivno se testira i radi na održavanju električnih vodova, kreiran je u saradnji JR West i Nippon Signal brendova, ali ipak predstavlja prototip koji neće biti u širokoj upotrebi sve do 2024. godine. Bilo kako bilo, on predstavlja ogroman iskorak u polju industrije servisnih robota, koji su do sada uglavnom bili korišćeni da isteraju ljude iz pameti i jure ih po radnjama, ili još gore, asistiraju policajcima prilikom hapšenja i patroliranja granicama.

Iako je robot kreiran u okviru železničke industrije, ne postoji gotovo nikakva sumnja da će biti dostupan za kupovinu, jer će i brojna druga tržišta na svetu definitivno biti zainteresovana da ga vide u akciji.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group