Mask najavljuje start proizvodnje humanoidnih AI robota od 2023. godine

Nakon prošlogodišnje prve najave, humanoidni Tesla robot opremljen veštačkom inteligencijom, nazvan Optimus Sub-Prime, zvanično je predstavljen tokom Maskove prezentacije na Cyber Rodeo događaju u Teksasu...

„Imamo priliku da krenemo sa proizvodnjom prve verzije Optimus robota od sledeće godine“, izjavio je Mask na događaju povodom otvaranja nove Tesla fabrike u Teksasu.

Tesla bot je opisan kao čovekolika figura sa gotovo 173 cm visine, teška 56,7 kg i u mogućnosti da mrtvo podigne 68 kilograma. Ovaj robot kreiran je kako bi eliminisao opasne, repetitivne i dosadne zadatke, omogućujući ljudima da se fokusiraju na nešto prijatnije poslove. Mask, koji je duže vreme veoma glasan po pitanju ukazivanja na opasnosti i nedostatak regulatornih normi u polju razvojnih procesa veštačke inteligencije, i ovoga puta je potvrdio publici kako će Optimus biti potpuno prijateljski nastrojen.

„Tokom Optimusovog razvoja svi u njega uključeni biće potpuno posvećeni njegovoj bezbednosti“, izjavio je Mask. „Neće biti Terminatora i takvih stvari.“ Tesla robot je namerno dizajniran kako bi bio sporiji sa maksimalnom brzinom kretanja od osam kilometara na sat i slabiji od čoveka kako pre svega ne bi mogao da nadvlada svog ljudskog pandana.

U okviru prethodnih odlaganja projekta i sa funkcionalnim prototipom modela koji bi tek trebalo da bude predstavljen, brojni ljudi su skeptični po pitanju zvaničnog izlaska Tesla robota. Međutim, izvršni direktor kompanije naznačio je važnost ovog projekta izjavljujući: „Ovi roboti će zaista transformisati svet i smatram da će u određenom stepenu biti bolji čak i od automobila“.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group