Milijarder planira putovanje podmornicom do olupine Titanika uprkos prošlogodišnjoj tragediji

Američki milijarder sprema se za putovanje do olupine Titanika u podmornici, uprkos tragediji OceanGate koja se odigrala prošle godine.

Magnat nekretnina iz Ohaja, Lari Konor, planira isto sudbonosno putovanje koje petorica muškaraca na Titan podmornici nikada nisu završili u junu prošle godine.

Među nastradalima su bili generalni direktor OceanGate, Stokton Raš (61), britanski milijarder Hamiš Harding (58), stručnjak za Titanik Pol-Anri Naržole (77), britansko-pakistanski milijarder Šahzada Davud (48) i njegov 19-godišnji sin Sulejman.

Podmornica, koju je izradila Rašova kompanija za istraživanje sveta ispod površine vode OceanGate, izazvala je velike zabrinutosti zbog svog dizajna, s mnogima koji su upozoravali da je potencijalno nesigurna i "nesreća koja čeka da se dogodi." Titan je doživeo katastrofalnu imploziju zbog ogromnog pritiska vode tokom spuštanja grupe, što je ubilo sve prisutne i šokiralo svet.

Uprkos tome što većina ljudi ne bi ni pomislila da uđe u podmornicu nakon tragedije, 74-godišnji Konor jedva čeka da zaroni do 12.400 stopa duboko do poznate olupine Titanika koja leži na dnu Atlantskog okeana.

Konor se udružio sa suosnivačem Triton Submarines, Patrikom Lehejom, za ovu hrabru misiju i koristiće podmornicu za dve osobe vrednu 20 miliona dolara, nazvanu Triton 4000/2 Abyssal Explorer. Broj 4000 se odnosi na dubine od 4000 metara do kojih navodno može da zaroni, što je dublje od Titanika koji se nalazi na 3800 metara.

Prema Konoru, koji je takođe privatni astronaut sertifikovan od strane NASA agencije, podmornica je sposobna za ponovljena dugačka putovanja i smatra da su mnogo naučili iz grešaka OceanGate. U razgovoru za Wall Street Journal, Konor je objasnio razloge za svoje putovanje: "Želim da pokažem ljudima širom sveta da, iako je okean izuzetno moćan, može biti divan i prijatan i zaista promeniti život ako mu se pristupi na pravi način. Patrik o ovome razmišlja i dizajnira već više od decenije. Ali nismo imali materijale i tehnologiju. Ovu podmornicu nije bilo moguće napraviti pre pet godina."

Konor je otkrio da je napredak na njihovom snu počeo ubrzano samo nekoliko dana nakon tragedije Titan podmornice, kada je pozvao svog saradnika Leheja i predložio da izgrade bolju podmornicu koja bi preživela putovanje. Par želi da dokaže da ronjenje do mesta olupine Titanika podmornicom može biti izvedeno bez katastrofe.

Šef Triton Submarines, Lehej, rekao je da ga je prijatelj podstakao da izgradi plovilo koje može "roniti na dubine Titanika ponavljano i sigurno", dok istovremeno "demonstrira svetu" da njegova firma to može učiniti. Par je Titan podmornicu nazvao "uređajem."

Lehej, koji je prvi čovek koji je dvaput zaronio na Challenger Deep u pratnji drugog istraživača, prethodno je završio najdublju spasilačku operaciju na svetu na 10.927 metara ispod površine u Marijanskom rovu sa Konorom. Takođe je bio jedan od kritičara u industriji podmornica koji je izrazio zabrinutost zbog Rašovog plovila i njegovih sigurnosnih standarda, nazvavši pokojnog inženjera "prilično predatorskim" u praksi.

Konor i Lehej nisu nagovestili datum za svoje putovanje do olupine Titanika, ali možete biti sigurni da će oči sveta biti uprte u njih ako se putovanje realizuje.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group