Kako da pripremite svoj bazen za leto

Sa dolaskom prvih toplih dana i topljenjem snega, počeli smo da maštamo o letu…

Svoje jakne, šalove, kape i čizme smo već spakovali, i polako počinjemo da pripremamo naše domove za najtoplije godišnje doba. Sigurni smo da već znate da taj proces uključuje veliko prolećno sređivanje naših kuća i stanova, kao i neke malo opsežnije radove, poput krečenja ili renoviranja. Ukoliko ste vlasnik bazena, sigurni smo da znate da pre zvaničnog početka leta morate pripremiti i svoj bazen.

Obično je sezonsko čišćenje bazena veliki posao koji može potrajati i nekoliko dana u zavisnosti od nivoa nečistoće koja se u njemu nakupila, ali uz naš vodič, verujemo da ćete taj zadatak moći da završite za tili čas. Evo šta treba da uradite:

Očistite pokrivku svog bazena

Pre nego što počnete sa čišćenjem svog bazena, morate očistiti njegovu pokrivku na kojoj se tokom zime akumulirala prljavština, zajedno sa vodom. Ne dopustite vodi sa pokrivke da se slije u bazen i pažljivo uklonite svo opalo lišće i druge nečistoće.

Proverite nivo vode u svom bazenu

Nakon zimskog doba, nivo vode u vašem bazenu svakako je manji od predviđenog. Dopunite ga potrebnom količinom pre nego što pređete na sledeće korake. Takođe, vredi napomenuti da nijedan bazen ne treba u potpunosti prazniti tokom zime jer to narušava njegov strukturalni integritet, osim ukoliko to nije specifično naglašeno.

Pripremite pumpu i filtere

Očistite sve filtere svog bazena i ispraznite kutiju skimera, proveravajući da li vaša pumpa radi kako treba. Predlažemo vam da proverite sve cevi zbog potencijalnog curenja, do kog je možda došlo zbog problema u drenaži ili smrzavanja vode tokom zime.

Proverite hemijski balans svog bazena

Nakon zimskog perioda, vaš bazen obično zahteva ozbiljno čišćenje, koje uključuje i proveru hemijskog balansa bazenske vode. Za to možete koristiti bilo koji kućni komplet i reagovati u skladu sa dobijenim rezultatima. Obavezno proverite sledeće stavke:

  • Alkalnost (80-120 ppm)
  • PH (7.2- 7.6)
  • Tvrdoća kalcijuma (150 – 250 ppm)
  • Hlor (1.0 – 3.0 ppm)
  • Hlorovodonična kiselina (30 – 50 ppm)
  • Algicid (30 – 50 ppm)

Aktivirajte svoj robot za bazen

Sada je pravo vreme da aktivirate svoj Dolphin robot za bazen i pustite ga da odradi nekoliko ciklusa, posebno ukoliko ste vodi u bazenu dodavali određene hemikalije, nakon provere hemijskog balansa iz prethodnog koraka.

Sredite okruženje svog bazena

Da biste mogli da uživate u svom bazenu kako treba, predlažemo vam da uredite njegovo okruženje – obnovite baštenski nameštaj, suncobrane i ležaljke za sunčanje, sredite živu ogradu i druge biljke koje se nalaze u njegovoj blizini.

Razmišljajte o održavanju

Kada svoj bazen pripremite za ovogodišnju letnju sezonu, počnite da razmišljate o njegovom održavanju. Redovno kontrolišite hemijski balans i aktivirajte svog Dolphin robota za bazen, koji će sav prljavi posao uraditi umesto vas. Na vama je samo da uživate.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group