Kako da vam voda u akvarijumu bude kristalno čista

Početnici u akvaristici često imaju problem sa žutom i zamućenom vodom...

Svi oni koji žele da gaje ribice u svom domu i da poseduju mali deo prirodnog ambijenta hoće da im akvarijum što lepše i čistije izgleda. Međutim, često se dešava da akvarijumi dobiju neprivlačnu žutu boju vode, pa čak i da postanu jako mutni, što ruži izgled samog akvarijuma i smanjuje užitak njegove prirodne lepote.

Danas ćemo pokušati da pomognemo svim akvaristima početnicima koji su možda tek kupili svoj prvi akvarijum i koji se muče sa ovakvim problemima. Dakle, ono što morate znati jeste da je za izgled i kvalitet vaše vode najodgovornji filter.

Postoji nekoliko različtih tipova filtera (unutrašnji, spoljašnji, prelivni i slično), ali svaki od njih sastoji se od određenih filter materijala koji pomažu da se voda čisti. U filteru se vrši mehanička, biološka i hemijska filtracija.

Biološka filtracija pomaže stvaranje dobrih bakterija koje razbijaju organski otpad koji ostavljaju biljke i ribice i čine da se u vodi ne nalaze opasne doze amonijaka, dok su mehanička i hemijska filtracija bitne za sam izgled vode.

Mehanička filtracija se sastoji od različitih sunđera koji sakupljaju velike čestice koje se nalaze u vodi. Međutim, ako imate zamućenu i mutnu vodu, onda koristite sitnu vunu za akvarijum, koja će ukloniti mikro čestice i učiniti da voda bude kristalno čista i prozirna.

Ako je boja žute boje, onda se možete okrenuti hemijskoj filtraciji i u filter ubaciti aktivni ugalj koji će iz vode ukloniti sve nečistoće i boje i učiniti da voda bude prozirna i kristalna. Vodite računa da aktivni ugalj ne držite previše dugo, jer on uklanja i dobre stvari iz akvarijuma, koje su potrebne biljkama za pravilan razvoj.

Naravno, ako na sve ovo ubacite i redovno menajnje dela vode u akvarijumu (30 do 40 % na svakih 7 do 10 dana), vaša voda će biti neverovatno čista.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group