Stručnjak za spavanje upozorava ljude koji odmah nakon buđenja piju kafu

Stručnjak za spavanje otkrio je zašto ne bi trebalo da započnete dan šoljicom kafe...

Da, suprotno onome što možda verujete, ispada da unos velike doze kofeina odmah nakon otvaranja očiju zapravo nije dobra ideja. Hiljade ljudi širom sveta ne vidi ništa loše u tome da se probude i naprave sebi šolju kafe kako bi otresli preostalu pospanost, ali stručnjak za spavanje doktor Deborа Li iz kompanije Get Laid Beds objasnila je zašto to zapravo nije dobra ideja. Kofein deluje tako što blokira adenosinske receptore - koji su odgovorni za osećaj pospanosti - u vašem mozgu, čineći vas tako življim i budnijim. Ali, blokiranje ovih receptora čim se izvučete iz kreveta, nije dobra ideja.

Doktor Li je rekla za Sun: "Povišeni nivoi kortizola mogu uticati na vaš imunološki sistem, i ako su već na vrhuncu kada se probudite, ispijanje kafe čim otvorite oči može učiniti više štete nego koristi. Ovo čak može učiniti da postanete imuni na kofein tokom dugog vremenskog perioda."

Dakle, kada je najbolje vreme za kafu? Pa, prema doktorki Li, to je kada vaši energetski nivoi počnu da opadaju tokom sredine jutra, jer je tada kada ćete osetiti najveće koristi. Ona je rekla: "Najbolje vreme za ispijanje kafe bi obično bilo tokom sredine ili kasnog jutra kada je vaš kortizol mnogo niži i možete početi osećati pad energije. Ali naravno, ne prekasno popodne jer bi to moglo uticati na vaš san. Ako ste neko ko se budi oko 7 sati ujutru, ostavljanje prve kafe za oko 10 do 12 sati biće vreme kada će vaše telo, i um, to najviše ceniti. I dobićete najviše koristi od kofeina."

I, naravno, takođe je pametno osigurati da smanjite unos kofeina u razumno doba kako ne bi uticao na vaš raspored spavanja - jer ta poslepodnevna šolja kafe može rezultirati time da tokom večernjih časova brojite ovce u pokušajima da utonete u san. "Da biste izbegli narušavanje vašeg obrasca spavanja, izbegavajte bilo koji kofein posle 15 sati uključujući kafu, gazirana pića, energetska pića i čak čaj," rekla je doktor Li. "Probajte preći na biljne čajeve ako vam treba toplo piće, ili kafu bez kofeina kako biste pokušali da prevarite sebe i zadovoljite svoju želju za kafom. Vaš raspored spavanja će vam biti zahvalan!"

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group