Kako ojačati osećaj intimnosti u vezi

Ukoliko vam meseci rada, obedovanja, disanja i života sa vašom voljenom osobom ostavljaju gorak ukus u ustima i navode vas da se osećate kao da ste cimeri, možda je potrebno da ponovo počnete raditi na svojoj intimi...

Kako navodi Dana Meknil, licencirani bračni i porodični savetnik, osnivač The Relationship Place organizacije, seksualna i emotivna intima predstavlja nešto što nas čini povezanim sa drugom osobom, ali i glavni sastojak zadovljavajuće veze. Bez njega, možemo se osećati usamljeno, bez podrške, ili kao da je naš seksualni život izgubio svoje čari.

Prema doktoru, ovo su normalna iskustva u vezama i braku, posebno kada se uzmu u obzir životne okolnosti koje su obležile prošlu godinu. Kada smo pod stresom, naše telo fokusira energiju na upravljanje pretnjama, skrećući pažnju sa svega ostaloga, uključujući i mozak.

“Mozak je glavna erogena zona i bez mogućnosti pristupa njegovim intimnim alatima, požuda, seksualni nagon i mogućnost funckionisanja sa našim partnerima i voljenim osobama postaje stvar prošlosti”, izjavila je Meknilova.

Jaka emotivna intima potpuno je krucijalna po mentalno zdravlje iz razloga što nam može pomoći da se osećamo sigurno i oslobođeno stresa, dodala je direktor The Intimacy Institute centra, Dženi Skajler. Pored toga, brojne studije su dokazale da nedostatak intime predstavlja glavni razlog većine razvoda brakova.

Zanemarimo instinkte za sada i fokusirajmo se na glavnu temu članka doktora Dane Meknil. Ona se odnosi na to da mi, kao muškarci, često iniciramo seks na način koji deluje emocionalno povezan, ali ukoliko žena ne oseća tu vezu prilikom odnosa ona jednostavno neće biti fizički aktivirana, kako je objašnjeno. Ovakvo stanje čini da se obe strane osećaju prilično usamljeno.

Umesto toga, normalizacija komunikacije i seksualne intime mogu promeniti čitavu situaciju u krevetu, dok prema tvrdnjama doktora, različite igre reči u kojima možete zajedno deliti informacije na subliminaran ili nešto direktniji način, svakako će upravljati ovim emocijama. Ovo mogu biti rečenice ili režirane prepirke, ali moramo imati u vidu, da smo mi kao muškarci tokom konverzacija više orijentisani prema rešenjima, dok naše lepše polovine ponekada samo žele nekoga ko ih može saslušati, tako da je najbolje, ukoliko to nismo sami u mogućnosti da procenimo, direktno ih upitati o onome što žele.

Bilo kako bilo, najvažnije je završiti sa nečim što nas čini srećnim, a brojna naučna istraživanja izvedena do sada zaključila su da je izražavanje zahvalnosti jedan od najboljih načina za učvršćivanje naših veza i njihovo činjenje zadovoljavajućim.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group