Stručnjaci otkrivaju: žene češće varaju od muškaraca

Po svemu sudeći, vreme je da zaboravimo sve što smo mislili o muškarcima, ženama i varanju u vezama…

Iako je uvreženo mišljenje da muškarci generalno prvi varaju u jednoj vezi, izobilje novih istraživanja zapravo predstavlja nam sasvim suprotne rezultate – žene su te koje se daleko više muče sa monogamnim vezama od muškaraca.

Antropolog i autor Untrue knjige, Vensdej Martin, izjavila je da najnovija istraživanja ženskog libido indiciraju da je, suprotno popularnom verovanju, ženska želja za seksom živa i mnogo aktivnija od muške.

“Novo istraživanje ispravlja lažne tvrdnje da žene imaju slabiji libido, da su po prirodi monogamne i da je za njih mnogo lakše da se skrase sa jednim partnerom za čitav život”, izjavila je. “Žene ne vole seks manje od muškaraca, ali im svakako dosadi rutina ili seks koji je uvek isti”.

Za svoju knjigu o ženskom neverstvu, Martin je intervjuisala sociologe, istraživače seksualnih navika i antropologe, kako bi saznala sve što se znati može o ženskom seksualnom nagonu. Otkrila je da muškarci možda imaju viši nivo spontane želje, ali da žene ipak odnose pobedu kada se radi o odgovaranju na takozvanu “izazvanu želju”.

“Spontana želja je kada iznenada pomislite ‘bilo bi lepo da sada imam seks’. Ona vas osvaja poput gladii li žeđi. Responsivna ili izazvana želja događa se kada vam nešto sugeriše na ideju seksa – gledate ili čitate nešto, ili vaš partner inicira odnose i osetite da se u vama budi taj nagon”, objašnjava Martinova. “Kada se radi o tom tipu želje, ženski libido je podjednako snažan kao i muški. Jednostavno smo svi prihvatili tu ideju da muškarci više žele seks od žena, ali to jednostavno nije tačno”, dodala je.

Istraživanje Univerziteta Misurija posmatralo je žene koje su koristile Ashley Madison sajt za varanje svojih partnera, što ih je dovelo do zaključka da je pogrešno verovati da žene varaju samo onda kada nisu srećne u svojim vezama, te da traže samo emotivnu konekciju sa nekim umesto seksualnog zadovoljenja.

“Proučavane žene su posetile taj sajt, napravile svoje profile, birale kandidate, upoznavale se uživo sa njima i održavale svoje “audicije”. To je bio zaista nameran proces. One su želele da nađu partnere za seks”, kaže Martin, dodajući: “One su izjavile da su u brakovima bez seksa ili sa seksom u kom izostaje orgazam i da jednostavno žele da pronađu ono što nemaju kod kuće. Ove afere su im način da ostanu u svojim primarnim vezama”.

Studija Univerziteta Nevade otkrila je da “institucionalizacija” monogamije ublažava ženske seksualne želje više nego što to čini za muškarce. “Sada su istraživači zabavljeni činjenicom da ženama ponekad treba nešto novo i nešto drugačije u krevetu u odnosu na ono što konstantno dobijaju”, zaključila je Martin.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group