Da li i kako nositi odelo bez kravate

Muškarci se na kravate žale, praktično od njihovog prvog kreiranja…

One stvaraju osećaj nelagodnosti, a ponekada deluju sasvim beskorisno i čudno, poput šarene omče. Ako ste muškarac koji ne voli kravate, da li nosite odelo bez nje? Tačnije, da li možete nositi odelo bez nje, a da pritom izgledate moderno i prigodno obučeno?

Danas ćemo vam ponuditi odgovore na ta pitanja. Generalno, odelo bez kravate, nije kompletna kombinacija i ne bi trebalo tako da se nosi.

Tradicionalno, pantalone, sako, košulja i kravata idu zajedno, kao esencijalni delovi jedne postavke i ne predstavljaju nezavisne odevne komade. Oni su međusobno povezani i dizajnirani da se nose zajedno. Na primer, sako jednog odela ne bi trebalo nositi sa drugim pantalonama. Košulja neće izgledati dobro bez sakoa, dok celo odelo neće izgledati kompletno bez kravate.

Odela su dizajnirana sa kravatama na umu – njegovi reveri slažu se sa kragnom košulje, i imaju ulogu rama koji bi trebalo da spoji i kompletira celokupnu vašu odevnu kombinaciju.

Kravata je nešto poput završnog detalja, zbog kog cela odevna kombinacija izgleda autoritativno i uglađeno, dok u isto vreme, dodaje malo boje i vizuelnog interesovanja uobičajenom monohromatskom ansamblu.

Za sve one koji žele da izgledaju profesionalno, kravata je obavezni deo odevne kombinacije i nezaobilazna je na formalnim događajima. Ako dođete bez kravate na neki događaj gde su svi odeveni prigodno, izgledaćete ili lenjo, površno buntovnički ili modno nesvesni.

Ipak, nošenje odela bez kravate ne mora obavezno biti loša stvar. Postoji vreme i mesto gde se možete pojaviti malo ležernije obučeni, bez želje za projektovanjem konvencionalnog autoriteta. Skidanje kravate je moderan način za postizanje opuštenog izgleda. Odelo bez kravate je savršena varijanta za letnje venčanje, koktel zabavu ili na primer, otvaranje galerije.

Da biste celu ovu priču sproveli kako treba, morate imati nekoliko smernica na umu.

Glavni problem koji se javlja sa preskakanjem kravate je činjenica da drugi neće biti sigurni da li ste zaboravili kravatu, niste razumeli dres kod ili ste jednostavno došli premoreni, bezvoljni i bez mnogo brige o tome šta drugi misle o vama. Naravno, kako biste to izbegli, morate preduzeti nekoliko koraka, kako bi ljudima bilo jasno da je to vaš stilski izbor.

Odaberite pravi kroj. Kroj je uvek ključna osobina, koja još više dobija na važnosti ako ne želite da nosite kravatu. U slučaju da vam odelo i košulja ne pristaju kako treba, bez kravate ćete izgledati aljkavo.

Nosite moderno, manje poslovno odelo. Kada nosite formalne odevne komade, poput tradicionalnog tamnog odela, bez kravate nećete izgledati kompletno. Stoga, odaberite odelo koje je manje formalno i koje poseduje neke ležernije boje.

Nosite manje formalnu košulju. Ista ideja stoji i iza ove priče. Vaš izbor košulje će biti daleko više u centru pažnje u odsustvu kravate, pa samim tim, ležerna košulja svima govori da namerno niste stavili kravatu. Odaberite košulju sa malo više dezena, ili jednostavno više boje.

Vodite računa o kragni. Kragna vaše košulje je veoma važna jer se ponaša kao ram vašeg lica. Bez kravate koja će kompletirati ceo ovaj izgled, kragna vaše košulje može biti spuštena ili pasti ispod strukture sakoa, što vas opet čini aljkavim. Odaberite košulje sa čvršćom kragnom, koja će se lepo izdvajati u kombinaciji sa sakoom. Uvek nosite opeglane košulje, jer drugačije, cela ova priča nema nikakvog smisla.

Otkopčajte dva dugmeta. Ako ne nosite kravatu, nemojte zakopčavati sve dugmiće na košulji. Želite da izgledate ležernije i prijatnije, pa samim tim, košulja zakopčana do grla ne ide tome u prilog. Vodite pritom računa da vam se ne vidi potkošulja, jer to nikako nije dobar izgled.

Dodajte vizuelno interesovanje drugim aksesoarima. U odustvu kravate, možete akcentovati svoju odevnu kombinaciju predmetima kao što je značka, sat, ili pak džepni sat. Bela maramica može biti takođe previše formalna u ovoj varijanti, tako da vam savetujemo da odaberete kariranu.

Uglancajte cipele. Bez kravate, sva pažnja će biti usmerena na druge delove vaše odevne kombinacije, pa je zato veoma važno da oni izgledaju onako kako treba. To znači da vaše cipele moraju biti besprekorne.

Na kraju, želimo da naglasimo da svako odelo bolje izgleda sa kravatom. Ako niste sigurni da li vaše odelo izgleda kako treba bez kravate, jednostavno je stavite i rešite sve svoje probleme. Ukoliko ste uvežbali sve ove sitne detalje vezane za stil, onda smo sigurni da i sami znate kada i kako možete ići bez nje.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group