Ako vaš volan pravi čudne zvukove onda je ovo najverovatniji krivac

Da li se i vama dešava da pri okretanju volana čujete zvukove lupanja i škripanja?

Škrpa i lupa koju pravi volan mnoge od nas uplaši, a to je sasvim normalno, jer je volan nešto bez čega naš automobil ne bi mogao da se vozi. Kada se ovi simptomi dese, vozači odmah posumnjaju na najgore i misle da će im se volan svakog trena slomiti ili da će točkovi otpasti sa vozila. Međutim, to nije tako.

Na automobilu se nalazi velika količina potrošnog materijala koji vremenom stari i gubi na kvalitetu. Ista stvar je i sa volanom, tj. sa sistemom suspenzije koji volan pokreće. Dok okrećete volan, pomerate osovine koje pomeraju točkove. Točkovi su prikačeni na amortizere, a amortizeri na šasiju vašeg automobila kako bi sve bilo stabilno i kako bi vožna bila prijatnija. Kao što možete videti, čak i u ovom kratkom opisu ima dosta delova koji se mogu pokvariti i koji mogu dovesti do buke volana.

Međutim, ako je škripanje i lupa ono što čujete, onda je najverovatniji krivac nosač amortizera tj. ŠOLJA amortizera.

Šolja amortrizera je nosač koji pričvršćuje amortizer za automobil i koji sprečava da vaš amortizer otpadne. Zbog velikih rupa koje se nalaze na našim putevima, ove šolje znaju da se oštete, pa zbog toga nisu dobro fiksirane i tako prizvode čudne zvukove koji vas iritiraju i plaše. Ako vozite italijanska ili francuska vozila, onda očekujte da ćete ovaj deo morati da promenite na pređenih 80.000 kilometara, jer je obično to period kada se on kvari.

Dakle, šta se dešava pa se stvaraju neprijatni zvukovi? Dok okrećete volan, amortizer se napreže i tako pomera šolju koja zbog svoje slabosti nije dobro pričvrćena. Tako dolazi do pucanja i škriputanja pri okretanju automobila. To lako možete utvrditi ako samo posmatrate amortizer dok okrećete automobil. Ako primetite da amortizer „preskače“ i kao da secka, onda je to definitivan dokaz da vam treba nova šolja.

Ovo nije ozbiljan kvar, ali može oštetiti vaš trap i vašu suspenziju posle dužeg perioda, pa je najbolje da odmah posetite auto mehaničara kako bi on otklonio kvar.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group