Ekipa Top Gear emisije za volanom najmoćnijeg Koenigsegg automobila današnjice

Švedski proizvođač hiperautomobila, kompanija Koenigsegg, priprema se za početak isporuke svojih prvih jedinica ekstremno ograničene serije Jesko...

Istovremeno, jedna od ovih neverovatnih mašina stigla je u ruke ekipe Top Gear serijala, koja je za sve sladokusce pripremila materijal u kome možemo uživati u više od 1.200 ks potpuno oslobođenih bilo kakvih ograničenja na trkačkoj stazi, pre nego što su se sami uputili na malo putovanje.

Svi koji slepo prate razvoj Jesko linije, možda već znaju za mogućnosti stvaranja više od 1.600 ks iz njegovog 5,1 litara velikog V8 motora duplog turbo punjenja. Kako bi se došlo do ove sumanute cifre, potrebno je voziti ovu mašinu na E85 gorivu, dok je u ovom snimku Top Gear imao pristup samo regularnom bezolovnom gorivu. Sa ovim ’ograničenjima’, novo čudovište švedskog brenda stvara ’svega’ 1.280 ks, a za poginuti je dovoljno i onih 80.

Koenigsegg će kreirati svega 125 Jasko modela, a ovaj posebni koji možemo videti ovde predstavlja model iz Absolut varijante, koja za razliku od Attack blizanaca primarni fokus postavlja na maksimalnoj brzini i svakodnevnoj upotrebi. Sa tim na umu, njemu nedostaje nešto sile potiska i prednji Triplex sistem vešanja koji Attack poseduje između svojih prednjih točkova. Oba automobila dele iste sisteme na zadnjem delu, dok je prema Kristijanu von Koenigsegu ime Absolut došlo iz činjenice da je on apsolutno najbrži Koenigsegg koji su oni ikada napravili.

Najveći trik koji ova linija poseduje jeste njena Lightspeed transmisija, koja poseduje devet različitih brzina i nema zamajac. Inovativni sistem ovog menjača toliko je pametno projektovan da korisnicima donosi munjevito brz prenos i neverovatno brz V8 agregat sa neverovatnim brojem obrtaja. Prema svemu sudeći, jedini način da osetite turbo lag u ovom automobilu jeste da ga oterate u visoku brzinu i zatim nagazite na pedalu gasa.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group