Fitness - Ishrana

Slatkiši ubrzavaju starenje

Ako ste osoba koja voli da jede slatko, onda vam savetujemo da smanjite vaš dnevni unos šećera...

Postoji naučni razlog zbog kojeg volimo slatko i zbog čeka nam se slatko „traži“. Kada u naš organizam unesemo šećer, u našem mozgu luči se seratonin, poznatiji kao hormon sreće. To znači da se u tim trenucima osećamo, dobro, zadovoljno i srećno.

Upravo je to razlog zbog kojeg neki mogu postati zavisni od šećera, jer na taj način dobijaju doze sreće koje su im potrebne, a to je i jedan od razloga zbog kojih ljudi u depresiji često posežu sa slatkim stvarima. Međutim, rafinisani šećer koji se nalazi u slatkišima nikako nije dobar po nas i može nam ozbiljno naškoditi.

Osim što stvara kilograme i što dovidi do bolesti kao što je dijabetes, rafinisani šećer utiče i na starenje organizma. Istraživanja su pokazla da osobe koje svakodnevno jedu veće količine slatkog imaju lošiju kožu sa više bora, slabije kosti, slabije mišiće i organe koji u generalno lošijem stanju.

Fizički izgled ovakvih osoba takođe može biti drugačiji i oni koji jedu slatko mogu delovati starije i do 5-7 godina nego što zapravo jesu. Sve ovo pokazuje koliko su ovakvi slatkiši nezdravi. Zato nutricionisti savetuju da količinu slatkog ograničite na jednu čokoladicu na dan, a da svoje potrebe za šećerom unosite preko voća, jer je fruktoza prirodni šećer koji odgovara našem telu.

V.P.

  • Ključne reči: 

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group