Šta se sve dešava u našem telu kada izbacimo kofein

Ukoliko bilo koji od kafeholičara koji ispijanje prve jutarnje šolje posmatraju kao religijsko iskustvo odluči da se odrekne kofeina u potpunosti, ove stvari bi trebalo da znaju…

Moramo priznati da je veoma teško odreći se kofeinskih napitaka, posebno u jutarnjim časovima kada nam se oči same sklapaju nakon neprospavane noći. Ipak, brojni ljudi su se previše oslonili na kofein u svom životu, da ne kažemo da su postali zavisni, što definitivno dovodi do potrebe za smanjenjem konzumacije ovakvih napitaka.

Ukoliko ste razmišljali da se odreknete kofeina, znajte da ćete se susresti sa brojnim stanjima svog tela – već prvog dana ćete se osećati loše, kao da vas je pregazio voz. Tačnije, osećaćete simptome krize za kofeinom čak iako ste pili na primer samo jednu šoljicu dnevno, što može dovesti do snažnih glavobolja.

Redovna konzumacija kafe ili drugih proizvoda sa kofeinom dovodi do suženja krvnih sudova, što kao rezultat ima slabiji protok krvi. Kada prestanete da unosite kofein, krvni sudovi se vraćaju u svoju redovnu veličinu i po može privremeno izazvati glavobolje. Ipak, ukoliko vas zaboli glava, izbegavajte kafetine i druge lekove protiv bolova koji sadrže kofein, jer ćete tako dovesti do kontraefekta.

Pored toga, još jedna od nuspojava sa kojima ćete se možda susresti jeste zatvor, odnosno konstipacija. Kofein stimuliše aktivnost mišića debelog creva i povećava pritisak na anus, što dovodi do povećane želje za pražnjenjem. Kako biste se izborili sa ovim problemom, gledajte da unosite što više vlakana i veliku količinu vode.

Osećaj umora dolazi kao prirodna nuspojava ovog procesa, budući da nam kafa ili energetski napici pomažu da ujutru progledamo i vratimo par atoma snage na pola radnog vremena. Prema preporukama stručnjaka, kofein ne bi trebalo da izbacujete iz upotrebe odmah u celosti, već postepeno, kako bi vaše telo moglo da se prilagodi njegovom nedostatku bez oštrih i snažnih nuspojava.

Naravno, pored svih negativnih posledica prestanka unosa kofeina i kafe, postoje i one dobre stvari – na primer, vaši zubi mogu postati belji a zadah svežiji, dok će se nivo anksioznosti takođe u velikoj meri smanjiti. Pored toga, to može dovesti i do gubitka kilograma, posebno ukoliko pijete kafu sa mlekom, frapućino, late ili druge varijacije na ovu temu.

Kako kažu stručnjaci, jedna šolja kafe sa dve kašike mleka i dve kašičice šećera ima oko 130 kalorija, dok brojna popularna pića poput Grande Caramel Macchiata sa 2% mlekom iz Starbaksa ima oko 250 kalorija i 33 grama šećera.

Na kraju, ali svakako ne i najmanje važno, vaš san će se normalizovati i postati kvalitetniji ukoliko se otarasite kofeina iz svoje svakodnevne rutine. Čak i ukoliko kafu popijete oko podneva, ona može uticati na vaš san i izazvati noćne nemire, budući da se kofein i po nekoliko sati zadržava u telu.

Da li je vreme da donesemo tu odluku i otarasimo se kafe i kofeina? Pa, trenutno smo na pola limenke koka kole, bilo bi šteta baciti je.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group