Fitness - Ishrana

Zašto ljute papričice moraju biti redovni deo vaše ishrane

Ljute papričice pospešuju razvoj dobrih smeđih masnoća, koje sagorevaju energiju iz hrane i ubrzavaju naš metabolizam...

Glavna globalna studija u objavljena u Nature Medicine publikaciji, potvrdila je da ljudi sa više smeđe masti u daleko manjem broju oboljevaju od srčanih problema, bolesti vezanih za visok holesterol i dijabetesa. Braon mast predstavlja takozvanu dobru masnoću koja okružuje naš vrat, ramena, grudi i leđa, pomažući u sagorevanju loših belih masti i glukoze, održavajući naše telo toplim u hladnijim uslovima.

Normalna bela mast skladišti energiju dobijenu od hrane, braon masnoća je sagoreva kako bi proizvela toplotu. Ona unutar svoje mitohondrijske strukture sadrži specijalni protein koji velikom brzinom proizvodi potrebne količine toplote kada je izložen hladnoći.

“Gram braon masnoće proizvodi 300 puta više topolote od grama bilo kog drugog tkiva u organizmu kada je maksimalno stimulisan”, objasnio je profesor Majkl Simond, zamenik rektora Univerziteta Notingem i njegove Medicinske škole. “Ovo je fenomenalna količina toplote.”

Naučnicu su već znali da braon masnoće mogu biti razvijene putem regularnih šetnji po hladnom vremenu i hladnim kišnim pljuskovima, ali japanski istraživači nedavno su otkrili da kapsinoidi u ljutim paprikama takođe pomažu njihovom stvaranju, tako da možemo pojačati njihovu upotrebu kako bismo pretvorili naša tela u prave topionice loših masti.

Sveže crvene ljute papričice tri puta su ljuće od zelenih, dok su sušene verzije dva do tri puta snažnije od svežih plodova. Titulu najljuće čili paprike nosi vrsta imena Karolina Riper, koja poseduje 2,2 miliona ocenu na skovil skali, zvaničnom mernom sredstvu nivoa ljutine začinjene hrane. Radi poređenja, moramo napomenuti da papričice ptičije oko, česte u tajlandskoj kuhinji predstavljaju jednu od ljućih opcija koje možemo naći u svetu, ali one dolaze sa “svega” 50.000 do 100.000 skovil jedinica.

N.Đ.

Izvor: Men’s Fitness

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group