Fun - Zanimljivosti

Evo zbog čega je Titanik stvarno potonuo

Svi smo čuli za udar u ledeni breg, ali to nije glavni uzrok potonuća...

Titanik je 1912. godine krenuo na svoje prvo putovanje i tada je udario u ledeni breg koji ga je oštetio i zbog kojeg je ovaj masivni brod potonuo, utapajući sa sobom hiljade putnika.

Olupina Titanika je prvi put pronađena 1985. godine i tada su ljudi mogli da vide šta se desilo sa brodom koji je 70 godina proveo ispod mora, međutim, naučnici su skoro ponovo posetili brod i došli do otkrića koje je razjasnilo zbog čega je ovaj gigantski brod potonuo.

Otkriveno je da je pred isplovljavanje Titanika izbio veliki požar u potpalublju koji je zahvatio motore i koji je trajao nekoliko dana. Mornari i vatrogasci su uspeli da iskontrolišu i zaustave požar, koji spolja nije napravio vidna oštećenja, međutim, visoka temperatura dovela je do promena u konstrukciji broda zbog koje je on na kraju potonuo.

Zbog velike temeprature, metalna konstrukcija u potpalublju je oslabila i postala krha, pa je nakon udara u ledeni breg, Titanik jednostavno pukao kao ljuska jajeta.

„Uvek smo se pitali zašto je Titanik tako lako potonuo, jer onakav brod ne bi trebalo da potone tako lako, čak i da je udario u meteor. Međutim, usled oštećenja u potpalublju, brod je postao slab i krh, pre nego što je isplovio iz luke“, rekao je jedan od naučnika koji je istraživao brod.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group