Fun - Zanimljivosti

IKEA Srbija izbacila jednokratne plastične proizvode

Robna kuća u muzejskoj postavci izložila poslednji primerak „izumrle“ slamčice...

Kako bi doprinela očuvanju životne sredinei stvaranju pozitivnog uticaja na ljude i planetu, IKEA Srbijaje iz svoje ponude izbacilasve plastične proizvode za jednokratnu upotrebu. Tim povodom je u robnoj kući IKEA Beogradučetvrtak, 13. februara, u muzejskoj postavci izloženposlednji primerak „izumrle“plastične slamčice.

Uz slamčice, odluka o ukidanju jednokratnih plastičnih proizvoda odnosi se i na proizvode poputvrećica za zamrzavanje i led, kao i kesa za smeće– koji su bili deo ponude robne kuće IKEA Beograd. Takođe,odluka obuhvata i jednokratne plastične proizvode koji služe za posluživanje u IKEA Restoranu i Bistrou, poput pribora za jelo, slamčica, čaša, tanjira i mešalica za piće.

IKEA želi da olakša zdraviji i održiviji način života. Jednokratna plastika ima značajan uticaj na zdravlje naše planete, kao i nas samih, a prema procenama, do 2050. godine urekama i morima biće više plastike nego riba. Svesni smo da je reč o složenom problemu i želimo da damo svoj doprinos u njegovom rešavanju. Verujemo da je ukidanje jednokratne plastike i uvođenje novih, održivijih zamenskih proizvoda značajan korak u tome. Pozivamo kupce u Srbiji da nam se pridruže u stvaranju pokreta za bolji svakodnevni život i da korišćenjem proizvoda od obnovljivih ili recikliranih materijala doprinesu očuvanju životne sredine i ublažavanju klimatskih promena“, istakao je Aldo Lele, menadžer za održivost u IKEA JugoistočnaEvropa.

Posetioci robne kuće IKEA Beogradod sada mogu pronaći ekološke zamene za gotovo sve proizvode od jednokratne plastike. Umesto plastičnih, kupcima su dostupne OKUVLIG slamčice od bambusa i FÖRNYANDE koje su napravljene od troslojnog, nezaštićenog papira koji je čvrsto urolan kakobi zadržao oblik. Takođe, umesto jednokratnih vrećica za zamrzavanje, IKEA nudi održiviju varijantu - višekratne plastične vrećice sa zatvaračem. 

Ukidanje jednokratne plastike jedna je od aktivnosti kojom IKEA do 2030. godine želi da postane potpuno cirkularna kompanijakoja koristi samo reciklirane i obnovljive materijale.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group