Kako Danska planira da spasi svet

Danska je odlučila da izgradi veštačko ostrvo u Severnom moru, kako bi generisala više čiste energije…

Ova skandinavska nacija trenutno obezbeđuje najviše nafte među svim evropskim zemljama, ali je takođe obećala da će zaustaviti svoju proizvodnju fosilnog goriva u naredne tri decenije. Njihov najnoviji projekat još uvek nema ime, ali će biti najveći svoje vrste u istoriji Danske. Prema vlastima ove zemlje, veštačko ostrvo će imati dimenziju kao otprilike 18 fudbalskih terena i njegova izgradnja će koštati oko 28 milijardi evra.

Profesor Džejkob Ostergard, direktor električne snage i energije na Tehničkom univerzitetu Danse, opisuje ovaj projekat kao “kamen temeljac u zelenoj tranziciji zemlje”, koji će pomoći u “smanjenu danskih CO2 emisija”.

Ostrvo će sakupljati energiju od snage farmi vetra, a očekuje se da će proizvoditi dovoljno struje za napajanje čak 3 miliona evropskih domaćinstava. Određeni deo ove energije će se koristiti za brodsku i avio industriju. “U Severnom moru, imamo neverovatni potencijal kada se radi o vetrovima, sa 180 gigavata ukupno. To znači da možemo zatvoriti sve evropske termoelektrane. To je danska inicijativa, ali, vremenom, ona može postati internacionalna”, izjavio je profesor Ostergard.

Danska želi da bude karbonski neutralna do 2050.godine, dok će se ostrvo nalaziti na oko osamdeset kilometara od njene zapadne obale i biće u potpunosti funkcionalno do 2033.godine.

N.Đ.

Foto: HypeBeast

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group