Fun - Zanimljivosti

Meteor od 300 metara možda udari u Zemlju za 48 godina

Meteor po imenu Apofis direktno ide prema našoj planeti...

2068. godina, biće kritična po ljudski rod ako Apofis udari u površinu naše planete. Ovaj meteor nazvan je po Bogu uništenja, a jasno vam je i zašto. Po naučnicima, ovaj meteor predstavlja do sada najveći rizik po našu planetu i mogao bi da stvori slične uslove onima koji su istrebili dinosauruse.

Iako nije preterano veliki, satoji se isključivo od metala, što znači da neće dovoljno izgoreti u atmosferi i da će napraviti ogromnu štetu ako udari u našu planetu. Procenjuje se da bi snaga bila identična udaru nekoliko stotina atomskih bombi, što bi izazvalo priličnu katastrofu.

Međutim, naučnici su optimistični i kažu da postoje šanse da nas Apofis zaobiće. Iako trenutno direktno ide na nas, njegova putanj se može promeniti usled gravitacionih sila drugi planeta. Takođe, kako se bude približavao našem Suncu, ovaj meteor će iz sebe ispuštati gasove od leda koji se topi, pa ga gasovi mogu usmeriti na drugu stranu.

Ako sve ovo ne pomeri njegov put, verovatno ćemo za 40 godina videti lansiranje prve hidrogenske bombe, koju ćemo detonirati u svemiru i koja će ovaj meteor rasprskati u milijarde sitnih, koji će biti bezopasni.

V.P.

  • Ključne reči: 

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group