Misteriozne i intenzivne eksplozije iz dubina mračnog svemira

Do sada nedetektovane energetske eksplozije uočene su u dubokom svemiru, ostavljajući astronomima zadatak da nađu objašnjenje za njihovo postojanje...

Kosmički pulsevi uhvaćeni su od strane naučnika Čandra X-zračne opservatorije američke svemirske agencije i dogodili su se na više od 130 miliona svetlosnih godina udaljenosti od Zemlje, u istom delu svemira gde se odigrao sudar između dve neutronske zvezde i izazvao masivne energetske eksplozije zabeležene pre oko tri ipo godine.

„Međutim, sada se dešava nešto potpuno drugačije“, izjavio je Ed Berger, profesor sa Harvarda, koji predstavlja deo tima zaduženog za detektovanje novih eksplozija, sa energijom koja može biti upoređena sa probijanjem zvučnog zida po intenzitetu.

Astronomi naporno rade kako bi pokušali da obrazlože postojanje ovog interesantnog novog otkrića, dok novo istraživanje objavljeno u žurnalu Astronomska pisma, odrađeno od strane tima Odeljenja za fiziku i astronomiju Nortvestern Unuverziteta, nudi dva objašnjenja. Ono što je najinteresantnije, jeste da ni jedno od ovih objašnjenja nikada nije bilo proučavano, što znači da ovo može predstavljati potpuno novu pojavu za astronomska istraživanja.

Sudeći prema vodećem autoru istraživanja, student postiplomskih studija Aprajita Hajela, navodi da je jedna od mogućnosti za eksplozije nazvane 'kilonova glow', odnosno zračenje nakon eksplozije izazvane sudarom dve neutronske zvezde, poznato takođe i kao kalinva eksplozija.

Ovaj naknadni sjaj izazvan je udarnim talasima eksplozije koji zagrevaju gasove i zvezdanu prašinu, što omogućuje njihovu detekciju sa udaljenosti od više miliona svetlosnih godina. Sudeći prema izvorima, ovaj kalinova glow trenutno je jedino objašnjenje za ove eksplozije, za koje naučnici navode da takođe mogu predstavljati i nešto sa čim smo bolje upoznati.

Postoji šansa da kada se dve neutronske zvezde sudare one izazivaju razvoj crne rupe, sa materijom od sudara koja kreće da pada u njen zagrljaj. Kako otpad pada u rupu, on ispušta energiju, što može biti dodatno alternativno objašnjenje ovih eksplozija. Naučnici nastavljaju da posmatraju ove energetske udare i ulažu velike napore kako bi zaključili koji bi od ova dva moguća razloga zapravo odgovoran za njih.

Ovo se radi proučavanjem tipa radijacije koja se emituje eksplozijom, a ukoliko se uglavnom radi o radio emisijama, onda je za njih najverovatnije zaslužan kilonova glow, dok su emisije X-zraka gotovo sigurno povezane sa crnim rupama. Šta god da izaziva ovu neobičnu pojavu, ona je pre svega veoma uzbudljivo novo iskustvo u polju i astronomi tragaju za odgovorima kako bi saznali nešto više o misterijama našeg univerzuma.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group