Fun - Zanimljivosti

Neverovatno otkriće Kineza na tamnoj strani Meseca

Kineski rover naišao je na neobično oblikovan kamen zaboden u površinu Meseca, za koji se smatra da je deo meteora...

Sudeći prema svetskim medijima, kineski Yutu-2 rover otkrio je ovo parče kamena na dalekoj strani našeg prirodnog satelita. Ovaj fragment opisan je kao “putokaz” od strane Kineske nacionalne svemirske administracije i njenih naučnika koji su se pojavili na kanalu Our Space. Kamen se ističe kao poslednji primer činjenice da vekovima posmatrana lunarna površina i dalje može posedovati brojna iznenađenja za sve istraživače.

Ono što je naučnike koji proučavaju mesec najviše zaintrigiralo kod novog otkrića jeste njegov oblik, koji se ističe od svega ostalog što možemo videti na satelitu.

“Deluje kao da ovaj kamen poseduje krilni oblik koji se probija kroz tlo”, izjavio je Den Moriarti, NASA istraživač i asistent u Goddard Space Flight Center sektoru. “Ovo je svakako neobična pojava”.

Sudeći prema Moriartiju, tipično lunarno kamenje okruglog je oblika zbog vrste kosmičkih uticaja na mesečevoj površini. U budućnosti, CNSA istraživači planiraju detaljniju inspekciju neobičnog kamena putem vizuelnih i gotovo infracrvenih spektrometara pratećih sistemna svog rovera kako bi analizirali njegov sastav i odredili ostale vrednosti.

Dalja analiza potrebna je kako bi se odredilo tačno poreklo ovog objekta. Za sada Moriarti predstavlja svoju tezu da je ovde reč o fragmentu ostalom od udara meteorita, koji nam dolazi kao podsetnik da je naizgled pusta površina nama najbližeg kosmičkog tela veoma aktivno geološko okruženje, stalno oblikovano brutalnim udarima asteroida.

N.Đ.

Izvor: TheByte

Foto: China National Space Administration

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group