Profesor astronomije sa Harvarda kreće u potragu za vanzemaljskom tehnologijom

Pojedine misterije vezane za postojanje vanzemaljskih letelica i civilizacija možda budu rešene putem novog internacionalnog istraživačkog projekta koji će predvoditi naučnici sa Harvarda...

Galileo projekat predstavlja inicijativu predvođenu profesorom astronomije Univerziteta Harvard, Avija Leba, koji istražuje dokaze vanzemaljskih civilizacija sposobnih za razvoj tehnologije. Ime projekta je izabrano zbog toga što je Galileo Galilej bio izopšten iz društva i izvrgnut ruglu zbog svog revolucionarnog otrkića da se sunce ne okreće oko zemlje u sedamnaestom veku, gde se postavlja direktna paralela sa svima koji veruju u vanzemaljce.

Ovaj projekat će koristiti teleskopske opservatorije, kamere i kompjutere, koji će mu omogućiti istraživanje neidentifikovanih letećih objekata na pravi način. On je prema navodima dobio 1,75 miliona dolara u vidu sredstava od strane privatnih donora, dok je Leb naveo da se nada kako će se ova cifra ubrzo uvećati.

Ovaj projekat dolazi odmah nakon otrkića Oumumua, prvog poznatog međuzvezdanog predmeta detektovanog u prolazu kroz naš sunčev sistem. Putem svog iscrpnog istraživanja i velikim naporima, Leb je navodno dokazao da se ovde radi o sondi na solarni pogon, poslatoj od strane vanzemaljske civilizacije.

U svom intervjuu datom IE publikaciji, Leb je potvrdio da nekoliko uglednih naučnika pruža podršku njegovom projektu, ali da oni žele da izbegnu medijsku izloženost, zbog bojazni da bi ona mogla uticati na njihove karijere. Dodatno, ovaj profesor naglasio je da bi pronalaženje vanzemaljske tehnologije imalo veliki uticaj na poimanje našeg mesta u univerzumu, naših težnji ka istom i psihološko/teološka verovanja.

"Sa otrkićem planeta nalik Zemlji, mi više ne možemo ignorisati mogućnost postojanja starijih tehnoloških civilizacija koje su došle pre nas", rekao je Leb. "Ono što vidimo na našem nebu nije nešto što političari ili vojni zvaničnici moraju da reinterpretiraju, posebno zbog toga što oni nisu trenirani kao naučnici, na naučnoj zajednici je da dođe do odgovora."

Galileo projekat je najavljen odmah nakon što je Pentagon javno objavio svoje podatke vezane za NLO slučajeve, potvrđujući da njihove zvanične identifikacije i dalje nisu odrađene. Pored istraživača sa Prinstona i Harvarda, finansiranju Galileo projekta priključile su se i ostale institucije, uključujući Kaltek, Kembridž i Stokholmski Univerzitet.

Iako su se i njemu kao i Galileu brojni ljudi smejali, Leb je ipak objavio i knjigu pod nazivom Extraterrestrial: The First Sign of Intelligent Life Beyond Earth, kao nastavak rada kojim je identifikovao Oumuamua kao svemirsku istraživačku sondu poslatu ka nama od strane civilizacije koja se nalazi izvan našeg sunčevog sistema. Štaviše, Leb je objavio kako želi da razvije novu granu astronomije, svemirsku arheologiju, koja će se baviti traganjem za biološkim i tehnološkim zaostavštinama vanzemaljaca.

Što se tiče Galileo projekta, Leb je već oformio tim koji bira svoje teleskope i opremu, dodajući kako se nada da će imati priliku da predstavi veoma interesantne rezultate u godinama koje slede.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group