Fun - Zanimljivosti

Promene u magnetosferi kao najveća opasnost po čovečanstvo

Naučnici su pronašli dokaz da su se zemljina magnetna polja preokrenula pre 42.000 godina, što je verovatno izazvalo izumiranje neandertalaca...

Istraživači Univerziteta Južni Vels i Državni Muzej Južne Australije, predstavili su rad koji detaljno opisuje pronalaske do kojih se došlo tokom istraživanja i specifične podatke o tome kako su promene magnetnih polova izazvale masovne solarne oluje i klimatske promene koje su najverovatnije ubile najbližeg drevnog rođaka savremenih ljudi.

Dokazi izumiranja

Sudeći prema objavljenoj studiji, ovo rotiranje magnetnog polja, zaduženog za zaštitu planete od štetnih radijacija i čestica iz svemira, gotovo je uništilo sve što se na planeti nalazilo.

“Nefiltrirana radijacija iz svemira pokidala je atome vazduha u našoj atmosferi, odvajajći elektrone i emitujući svetlost u procesu poznatijem kao jonizacija”, izjavio je Kris Trnej, profesor UNSW Science katedre i koautor ove studije. “Jonizovani vazduh spržio je ozonski omotač, aktivirajući klimatske promene na čitavoj planeti.”

U istraživanju, naučnici su postavljali teze o tome kako je promena u magnetnim polovima izazvala klimatske promene zajedno sa brojnim veoma zastrašujućim, ali prelepim kosmičkim događajima kao što su pojave čestih polarnih svetlosti, električnih oluja i vetrova divljačke snage.

Buduća okretanja

Postoje određeni dokazi koji naglašavaju da su naši polovi prošli kroz još jedan proces obrtanja. Ukoliko se tako nešto ponovo dogodi, globalne posledice katastrofe mogu učiniti da svaki apokaliptični film koji smo do sada videli deluje kao mala maca.

“U slučaju da se sličan događaj ponovi danas, posledice bi bile daleko veće po moderno društvo,” dodao je Alan Kuper, koautor australijske studije. “Kosmička radijacija doslovno bi uništila naše električne vodove i mrežu satelita, između svega ostalog.”

Naravno, sa globalnim pandemijama, šumskim požarima širom sveta i poslednjim katastrofalnim snežnim padavinama u Teksasu, apokaliptični proces obrtanja magnetnih polova može postati nešto veoma uobičajeno u skladu sa situacijom.

N.Đ.

Izvor: The Byte

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group