Fun - Zanimljivosti

Rusija planira sletanje na mesec u oktobru ove godine

Rusija će oktobra meseca startovati svoju misiju i lansirati raketu koja će se uputiti ka južnom polu našeg meseca...

Misija, nazvana Luna 25, može biti prvo rusko sletanje na Mesec nakon Lune 24, trećeg primerka lunarne misije sa povratkom na Zemlju, koji je lansiran 1976.godine

Cilj nove misije predstavlja istraživanje zaliha leda za koje se smatra da leže zakopane u južnom polu našeg prorodnog satelita. Ovakve zalihe bi mogle pomoći prilikom uspostavljanja daleko većeg prisustva ljudi na ovom svemirskom kamenu u nekoj bližoj budućnosti. Rusija se takođe nada da će istražiti i potencijalne opasnosti koje vrebaju od oštrih fragmenata smeštenih u lunarnoj prašini, što je još jedna od prepreka dugoročnom ljudskom prisustvu na mesecu.

Sudeći prema Levu Zeleniu, naučnom konsultantu Russian Space Research instituta, koji je govorio tokom virtualne prezentacije misije dvadeset i trećeg marta, Rusija planira da pošalje pet misija na mesec u narednih deset godina.

Tokom 2023. ili 24. godine, Luna 26 orbiter biće poslat kako bi istraživao magnetne anomalije oko meseca. Sledeće misije nakon ovih biće usmerene ka prikupljanju uzoraka mesečevog leda, ali baz topljenja njegovog sastava tokom ovog procesa, sudeći prema Space.com.

Trka ka povratku na mesec ponovo se zahuhtava. Kina je uspela da vrati prve lunarne uzorke nazad na našu planetu nakon Lunar 24 misije 1976. godinje, dok se i NASA takođe nada da će biti u mogućnosti da vrati prve astronaute na naš satelit još od Apollo misija, kao deo svog novog Artemis programa, sa prvom posadom koja će se prema planovima otisnuti sa zemlje 2024. godine.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group