Šta bi se desilo kada bi se Zemlja okretala u drugom smeru

Zamislite da Zemlja u jednom trenutku promeni smer svog okretanja...

Od kada je sveta i veka, naša planeta okreće se u smeru Zapad-Istok i na tu rotaciju smo se mi toliko navikli da je uopšte ne primećujemo. Tokom godina smo naučili da se naša planeta okreće,a ne nebeska tela na nebu i uspeli smo da otkrijemo mnoge tajne univerzume.

Ali, da li ste se nekada zapitali, šta bi se desilo da se Zemlja okreće u kontra smeru. Iako mnogi misle da se ništa ne bi promenilo, promene na našoj planeti bi bile ogromne. Kada bi se Zemlja okretala u smeru Istok-Zapad, bila mi mnogo zelenija. Sahara ne bi bila najsuvlje mesto na zemlji i bila prelepa i tropska prašuma. Najsuvlje mesto postao bi Brazil, ali ni tada ne bi mogao da se uporedi sa današnjom saharom.

Suprotno okretanje Zemlje, dovelo bi do ogromnih klimatskih prokena. Rusija takođe ne bi bila više najhladnija zemlja i imala bi tropsku klimu. Stanovnici Zapadne Evrope bili u problemu, jer bi klimatske promene donosili hladniju zimu koje bi bile neverovatno snežne u zimskom periodu. Takođe, morske struje bi se promenile, i dovele do potpuno drugačijih temepratura u morima, tako da bi i životinjski svet bio drugačiji, a neka hladna mora bi postala topla i obrnuto.

Dakle, okretanje planete ima veliki uticaj na nas i na klimu koja je konstanta i koja ima veliki uticaj. Da je situacija drugačija ko zna šta bi se desilo sa životom na planeti. Sigurni smo da bi ga bilo, ali zbog klimatskih promena, mnoge vrste biljaka i životinja bi uginule i situacija u krugu života na planeti bi bila drastično promenjena.

V.P.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group