Fun - Zanimljivosti

Šta se dešava kada vas neko nokautira?

Da li ste se ikada zapitali šta se dešava bokserima kada ih neko nokautira?

Definitivno najzanimljivija stvar u boksu jeste nokaut, trenutak kada bokser svog protivnika udari toliko jako da ga bukvalno onesvesti. Ovi moderni gladijatori decenijama važe za vrhunske sportiste i borce koji se trude da ovaj sport održe živim i popularnim. Međutim, svet boksa nije toliko sjajan kao što mislite. Sigurno ste čuli mnogobrojne mitove i priče koje prate bokserski svet. Najpopularniji od svih je onaj koji kaže da veliki broj udaraca u glavu može da vas doživotno „osakati“.

Ovaj mit je dokazano tačan. Jaki udarci u glavu prouzrokuju svaki put da veliki broj nervnih ćelija u vašem mozgu umre, a kao što verovatno znate, nervne ćelije se ne obnavljaju. Dakle, jaki udarci i traume glave mogu dovesti do ozbiljnih problema u kasnijem životu boksera. Pravi primer za to je Muhamed Ali. Nekadašnji šampion sveta i legendarni sportista danas ima Parkinsonovu bolest.

Njegova bolest je toliko uzela maha da je prosto neverovatno da nepopedivi Ali jedva govori. Tužna istina je to što je verovatno boks uzrok toga. Velike traume glave dovele su do toga da se Parkinsonova bolest razvije baš kod Alija, Iako ne oboljevaju svi bokseri od ovakvih bolesti, primeri su mnogobrojni.

MI smo odlučili da vam pokažemo šta se zapravo dešava sa telom kada je izloženo jakom udarcu. Bokser Đovani Lorenco biće naš primer. On je u jednom meču bio jako nokautiran, a taj nokaut zabeležen je specijalnom kamerom. Ova kamera omogućila nam je da vidimo ovaj nokaut u usporenoj brzini.

Na klipu možemo videti da je glava Đovanija pod velikim stresom i silom i da mu se bukvalno koža odvaja opd lica. Ruka profesionalnog boksera se može kretati i brzinom od 50 km/h i proizvesti silu od 400 kilograma.

Nagla promena brzine vaše glave dovodi do toga da se vaš mozak brzo pomeri u lobanji i da bukvalno udari u zidove lobanje, što dovodi do potresa mozga, onesvešćivanja i izumiranja nervnih ćelija.

Kada sledeći put budete gledali neki boks meč, setite se da ovi momci rizikuju svoje zdravlje.

V.P.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group