Fun - Zanimljivosti

U našoj galaksiji postoji 300 miliona planeta na kojima bi mogao da postoji život

Ove brojke nam govore koliko je svemir zapravo veliki...

Samo u našoj galaksiji postoji ovoliko planeta koje su pogodne za život, a kada uzmete u obzir da u čitavom vidljivom svemiru postoji na milijarde galaksija,onda dolazite do neverovatnih brojeva. Teoretičati i naučnici smatraju da su veće šanse da postoji život u svemiru nego da ga nema, jer je to jednostavno teorija verovatnoće i kada imate ovako veliki broj palneta, onda su mogućnosti za nastanak života daleko veće nego što to mnogi misle.

Najnoviji eksperiment hteo je da utvrdi koliko planeta u našoj glakasiji može da podrži život. Uzete su samo one planete koje se nalaze u takozvanoj“zlatokosa“ zoni, tj. one planete koje se nalaze na savršenoj udaljenosti od svojih zvezda.

Na tim planetama nije niti prevruće, niti prehladno, pa se na njima može stvoriti voda u tečnom stanju, što je osnova života. Na učnici su prvo indentifikovali zvezde, a zatim utvrdili planete koje oko njih orbitiraju i došli do broja od 300 miliona.

„Ovo je zasita optimistično i govori nam da se na tim planetama može stvoriti život. Naravno, postoji i mogućnost da se na takvim planetam već nalaze vanzemaljski oblici života, ali da oni nisu toliko inteligentni, tako da je možda to glavni razlog zbog kojeg još uvek nismo otkrili nikakve vanzemaljce“, rekao je jedan od naučnika.

Još jedna teorija je i da nas inteligentni vanzemaljci nisu otkrili jer mi emitujemo radio i TV talase i signale nešto više do 100 godina, što nije ni približno dug period da bi ti talasi stigli do drugih planeta i sunčevih sistema koji su jako daleko udaljeni od nas.

Potrebno je da prođu milenijumi kako bi naši tragovi dublje zašli u svemir,a tek tada ćemo možda biti kontaktirani od strane intergalaktičnih bića koja su inteligentnija od nas.

V.P.

  • Ključne reči: 

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group