U stomaku australijskog fosila pronađen dinosaurus

Naučnici su otkrili da krokodil star 93 miliona godina poseduje pojedenu bebu dinosaurusa koju je proždrao nedugo pre svoje smrti u stomaku, upotrebom nuklearne tehnike skeniranja fosilizovanog stomačnog sastava...

Ostaci ovog ogromnog krokodila pronađeni su unutar velike stene u Centralnom Kvinslendu, 2010. godine. Sada, tim Australijskog muzeja ere dinosaurusa i Univerziteta Nove Engleske, iskoristili su napredno nuklearno i sinhrotronsko snimanje kako bi potvrdili da je ovaj gladni primerak pojeo mladog dinosaurusa pre nego što je i njegov život prekinut, objavljujući svoj pronalazak u žurnalu Godwana Research.

Ovaj krokodil, nazvan "Confractosuchus sauroktonos" - što se može prevesti kao "polomljeni krokodil ubica dinosaurusa" - merio je oko 2,5 metra u dužini. Reč "polomljeni" u njegovom imenu odnosi se na činjenicu da je pronađen u velikoj, razbijenoj steni.

Viši naučnik za instrumente, dr Džozef Bevit, jedan od autora ove studije, izjavio je: "Fosilizovani ostaci pronađeni su u velikom odlomljenom komadu stene. Masa mineralne materije često nastaje od organskih jedinjenja, ili u slučaju ovog krokodila, koji je potonuo na rečno dno. Zbog toga što je ovo područje bogato mineralima, u okviru od nekoliko dana mulj oko organizama može se stvrdnuti zbog prisustva bakterija".

Sudeći prema novinskom izvaštaju iz Australijske organizacije za tehnologiju i nuklearnu nauku, rani neutronski foto skenovi jednog kamenog fragmenta iz ove stene, otkrili su kosti manjeg i mladog dinosaurusa veličine kokoške u krokodilovom stomaku, ornitopodu koji još uvek nije formalno identifikovan kao vrsta.

Kosti dinosaurusa pronađene su ugrađene u gustoj steni gvozdenog kamena, dok se sve sasvim slučajno odigralo kada je ovaj primerak izložen prodornoj snazi neutrona. Bevit je dodao: "Inicijalno skeniranje izvršeno je 2015. godine i tada sam primetio zakopanu kost koja je izgledala kao kokošija, sa kukom na sebi, tako da sam odmah znao da se ovde radi o dinosaurusu. Ljudske oči ovo do sada nikada nisu videle, jer je dinosaurus bio i još uvek se nalazi potpuno uvučen u steni".

Ovo otkriće vodilo je do daljih skeniranja upotrebom Dinga, australijskog jedinog neutronskog instrumenta za snimanje koji može biti korišćen radi stvaranja 2D i 3D snimaka tvrdih predmeta i otkrivanja svega što se nalazi unutar njih, zajedno sa sinhrotronim snimanjem X zracima i medicinskim skenerom.

"3D digitalno skeniranje uz pomoć ovih uređaja vodilo je do fizičke pripreme krokodila, što je potpuno nemoguće ukoliko nije poznato tačno mesto na kome se kosti nalaze", izjavio je Bevit, pre nego što je dodao: "Rezultati su bili potpuno zadivljujući i pružili su celokupnu sliku krokodila i njegovog poslednjeg obroka, parcijalno svarenog mladog dinosaurusa."

Kako bi potvrdili da se dinosaurus zaista našao u krokodilovom stomaku, tim naučnika je proučavao ispunjene tunele crva, korenje biljaka i geološke karakteristike koje se protežu između kamenih fragmenta. Kako je Bevit zaključio: "Hemijski sastav kamena je omogućio dokaze". Tim veruje da je ovaj krokodil najverovatnije uhvaćen u megapoplavi, koja ga je zakopala i usmrtila nadugo nakon što je pojeo svoj plen. Ovaj primerak trenutno se nalazi u Australijskom muzeju ere dinosaurusa u Vintonu.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group