Fun - Zanimljivosti

Zavirite unutar napuštene ruske podmornice

Sa brojnim urbanim istraživačima, koji lutaju svuda po svetu i posećuju napuštene objekte, ponekada deluje da smo videli sve što je moguće...

Međutim, to definitivno nije slučaj, jer ovoga puta možemo iz prve ruke doživeti nešto veoma posebno. Podmornica koju su urbani istraživači ovoga puta otkrili startovala je svoju karijeru 1965. godine i služila je u Severnim Flotama i vodama Baltika, nakon čega je završila u Mediteranu i ostala stacionirana u Egiptu.

Podmornice Project 641 Foxtrot bile su veoma uspešne u sovjetskoj eri i dizajnirane su za dugačka putovanja i patroliranje okeanima opremljene inovatnim torpedima. Prva podmornica Foxtrot klase postala je deo sovjetske flote tokom 1958. godine.

Kreirano je 75 jedinica ove vrste ukupno, sa njih sedamnaest još uvek u aktivnoj službi mornarica Poljske, Kube, Indije i Libije. Njihov koncept postao je prevaziđen u tehničkom smislu još u vreme kada je poslednja podmornica kreirana davne 1983. godine, za šta je najviše bio zaslužan napredak nuklearnih modela bez ograničenja u razdaljini, nakon čega je vremenom Project 641 segment degradirao u kategoriju plovila kratkog dometa.

Do 78 ljudi moglo je da stane u 641 podmornicu, živi i radi u njoj mesecima bez prestanka. Životni uslovi u ovakvim borbenim plovilima svakako su veoma teški, sa nedovoljno prostora za svaku osobu pojedinačno, uz propratni osećaj klaustrofobije koji definitivno nije za svakoga, dok je istovremeno jedino kapetan u mogućnosti da se osami u posebnoj kabini.

N.Đ.

Izvor: Bored Panda

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group