Gedžeti

Polaroid Endija Vorhola se prodaje za 14.000 dolara

Andi Varhol je ikona. Bio je vodeći umetnik pop-art pokreta iz 1960-ih. Uputio se u širok spektar umetničkih oblika, uključujući umetnost performansa, filmsko stvaralaštvo, video režiranje i pisanje.

Najviše od svega, on je voleo fotografiju, a kamera mu je postala pratilac, jer mu je služila kao neka vrsta dnevnika. Ne bi bilo pogrešno nazvati ga opsesivnim fotografom, jer je između 1977. i 1987. godine snimio preko 100 000 fotografija,a  većina je uslikana  SX70 polaroid fotoaparatom.

Muzej Andi Warhol, koji sadrži masivnu arhivu njegovih kreacija, ima sve osim voljene Varholove kamere koju je jedan srećni pronalazač uspeo da je kupi za 13.750 dolara tokom javne aukcije „Fotografija i memorabilija“, u utorak , 6. oktobra.

Lični fotoaparat Vorhola korišćen je za slikanje poznatih ličnosti (i njega samog), pre nego što ostavljen na čuvanje bliskom Vorholovom prijatelju, Džonu Vilkoku, posle njegove smrti.

Ovaj polaroid postao je jedan od najskupljih na čitavoj planeti, ali to nas ne čudi, jer sve što je pripadalo legendarnom umetniku  predstavlja neverovatan komad istorije i memorabilije koji je vredan svakog centa.

Foto:Luxury Launches

V.P.

  • Ključne reči: 

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group