Najstariji viski sveta prodat po neverovatnoj ceni

Ljudi su vrlo često spremni da potroše neverovatne sume novca, samo da bi oni bili jedini vlasnici nečega sasvim ekskluzivnog…

Kada se radi o alkoholnim pićima, te cifre dosežu neverovatne visine, što nam dokazuje viski Old Ingledew koji je pripadao finansijeru sa Vol Strita, Džonu Morganu. Proglašen za najstariji viski sveta, ovo flaširano blago prodato je po ceni od 137.000 dolara, tokom aukcije koju je nadgledala kuća Skinner Auctioneers. Kako čelnici kuće izjavljuju, retko piće najverovatnije je flaširano između 1763. i 1803.godine.

“Testirali smo jedan uzotak ovog viskija i utvrdili smo sa verovatnoćom od 81.1 % da je proizveden tokom tog perioda. Nije flaširan u destileriji koja je uništena tokom rata, već u opštoj prodavnici, a kao što dobro znate, tako je svoj život započeo i Johnnie Walker”, izjavio je Džozef Hajman, stručnjak iz aukcijske kuće.

Osim datiranja uz pomoć savremene nauke, sama flaša viskija je bila datirana i na njoj je ispisano da je viski “verovatno napravljen pre 1865.godine”, gde je ujedno uključeno i vlasništvo. Pored Morgana, čuvenog bankara, nekadašnji vlasnici ovog viskija su sudija Vrhovnog suda SAD i guverner Južne Karoline, dok su druge dve flaše pripadale Frenklinu D. Ruzveltu i Henriju Trumanu.

Kako saznajemo, flaša koja je upravo prodata je jedina koja je ostala. Najskuplje prodati viski je i dalje Macallan Fine izdanje iz 1926.godine, prodato za 1.9 miliona dolara pre dve godine.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group