Singapur dobija novi eko grad

I dok se čitav svet još uvek navikava na ideju pametnih domova, Singapur prelazi na sledeći nivo i planira izgradnju pametnog grada...

Jugoistočni azijski grad/država priprema se za izgradnju potpuno novog eko grada Tengah, koji će posedovati 42.000 stambenih jedinica. Ovaj novi projekat predstaviće centar bez motronih vozila, sa domovima koji poseduju centralizovanu klimatizaciju i automatizovane sisteme odlaganja i odnošenja smeća, ali on ipak neće biti samo mesto u kome će ljudi živeti i raditi, već će takođe pomoći u uspostavljanju šablona namenjenog ostalim urbanim centrima koji nastoje da smanje CO2 emisije u decenijama koje dolaze.

Iako je Singapur mali u poređenju sa ostalim vodećim svetskim metropolama, on poseduje populaciju od šest miliona stanovnika i pokriva nešto manju kilometarsku kvadraturu od Njujorka, ali donosi zagađenost koja je rangirana iznad svih ostalih mesta u Velikoj Britaniji, Americi ili Kini. Za ovo je jednim delom kriva i klima ove luke, zbog koje su brojni građani primorani da koriste različite rashladne sisteme tokom čitave godine.

Pošto će Singapur prema proračunima postajati sve topliji tokom narednih dekada, njegovi inžinjeri tragaju za rešenjima kako bi ga rashladili. U modelu pametnog grada centralizovani sistem klimatizacije održavaće temperature pod kontrolom daleko efikasnije i na ekološki ispravan način u poređenju sa trenutnim AC jedinicama koje se koriste. Pametni grad će biti izgrađen u idealnoj poziciji koja će mu omogućiti optimizaciju protoka vazduha i smanjenje toplotnog akumuliranja.

Pored klimatizovanog okruženja, ovaj grad posedovaće centar oslobođen saobraćaja dizajniran posebno za pešake i bicikliste. Izvan ovog centralnog dela biće postavljene stanice za punjenje električnih vozila, dok će u celini dobiti rasvetu koja se prilagođava vremenskom periodu i njegovim uslovima, automatizovani sistem skupljanja smeća i pametno dizajnirane stambene jedinice koje omogućuju svojim stanarima praćenje upotrebe energetskih resursa i vode putem mobilnih aplikacija. Ostaje da vidimo da li će ovakav projekat smanjiti emisije gasova i efekat staklene bašte, ali se iskreno nadamo da će promeniti navike i ponašanje državljana.

Tengah će predstavljati dvadeset i četvrti projekat ovakve vrste izgrađen od strane singapurske vlade od kraja Drugog svetskog rata. Smešten na površini koja je nekada bila velika poljana sa ciglanama, pre nego što je prešla u vojnu upotrebu, ovaj gradić prostiraće se na sedam kvadratnih kilometara i posedovaće pet stambenih delova oplemenjenih izdašnim zelenim površinama, brojnim javnim parkovima i vrtovima, a njihovo kompletiranje zakazano je za 2023. godinu.

N.Đ.

Izvor: Robb Report

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group