Lifestyle - Saveti

Da li psi mogu da izgore na suncu?

Sigurni smo da o ovome nikada niste razmišljali...

Jačinu sunca najviše osetimo za vreme letnjih dana kada nam koža izgori i kada dobijemo crvenilo i plihove koji mogu dosta da nas namuče. Mi smo navikli da se borimo sa jakim i užarenim suncem pa nekako uvek sa opekotinama izađemo na kraj, ali postavlja se pitanje, da li sunce predstavlja opasnost i po naše najbolje prijatelje.

Pošto psi imaju gustu dlaku, obično smatramo da su oni zaštićeni od svih spoljnih uticaja, pa i od sunca, ali zapravo, postoje rase pasa koje su osetljive na sunce i koje mogu ozbiljno izgoreti, baš kao i vi. Podrazumeva se da bezdlake rase ne smeju da budu preterano izložene suncu jer nemaju nikakvu zaštitu, ali postoje i vrlo čupave rase koje mogu izgoreti, a da vi to ni ne primetite.

U kategoriju pasa koji su podložni opekotinama od sunca spadaju maltezeri, jorkširski terijer, vesti terijer, šicu i druge rase koje nemaju podlaku. Ovi psi se ne linjaju, što znači da nemaju podlaku koju odbacuju, a upravo je ta podlaka glavna zaštita od štetnih sunčevih zrakova.

Iako ovi psi imaju dugu dlaku, sunce lako probija njihove pramenove i dolazi do kože, pa je zato vrlo važno da ako ste vlasnik ovih rasa, povedete računa kada izvodite vaše ljubimce i koliko ih dugo puštate da borave na jakom suncu.

Foto: Point Cook Dog Training

V.P.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group